Priče > Green World

SRBI bacaju OTPAD za RECIKLAŽU, da li će to promeniti NAKNADA za VRAĆENU AMBALAŽU?

Građani u Srbiji žele da recikliraju, samo im je neophodno obezbediti uslove za to...

Autor: K1info/rtv.rs

21/10/2022 > 19:49

podeli vest:

SRBI bacaju OTPAD za RECIKLAŽU, da li će to promeniti NAKNADA za VRAĆENU AMBALAŽU?
Foto: Unsplash.com


Iako je kućni otpad najvećim delom ambalaža koja može da se reciklira, Srbija je poslednja u Evropi po njegovoj reciklaži. Nažalost, otpad se i dalje baca na smetlišta, dok se reciklira manje od jedan odsto.

Zapravo, građani žele da recikliraju, ali je potrebno da im se za to obezbede uslovi. Konačno su i kompanije, koje koriste najviše pet ambalaže, pristale da se uključe, a ostalo je samo još da i država to zakonom reguliše.

Reciklažna industrija uvozi upotrebljenu pet ambalažu, dok se kod nas plastične flaše bacaju i trajno zagađuju prirodu.

- Generalno su nam kapaciteti u Srbiji popunjeni 50 odsto. Mimo Grinteka imamo još četiri fabrike. Mi radimo sa 50 odsto kapaciteta. Nedostaju nam sirovine, pa deo nadoknađujemo malo iz uvoza, ali opet radimo sa polovičnim kapacitetom - rekao je direktor preduzeća za reciklažu pet boca Grintek, Mihail Mateski.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, tokom 2021. godine na tržište je plasirano 387 hiljada tona ambalaže. Od 47.200 tona ambalaže od PET plastike, reciklira se manje od četvrtine, jer ne postoji sistem sakupljanja.

Sedam nacionalnih operatera ima dozvolu za upravljanje ambalažnim otpadom.

Foto: Unsplash.com

 

- Staklo se u Srbiji reciklira u vrlo malim količinama, koje može da pokrije staklara u Paraćinu, a svo ostalo staklo se izvozi u Hrvatsku ili u Bugarsku. Za papir imamo reciklažna postrojenja, za tetrapak imamo dva reciklažna postrojenja - rekla je operaterka za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom u Sekopaku Violeta Belanović.

Pojedine zemlje u inostranstvu su uvele depozitni sistem, odnosno plaćanje kaucije pri vraćanju ambalaže, tako da kod njih plastičnih flaša više nema u rekama.

- Neko očekivanje je da će upravo zbog ciljeva koje direktiva o jednokratnoj plastici propisuje, a tiče se obaveznog učešća reciklata u novim pet bocama, većina evropskih država morati da uvede depozitne sisteme da bi mogla da ispuni ove ciljeve - rekla je Kristina Cvejanović iz mreže za cirkularnu ekonomiju Grin lup.

- Depozitni sistem daje najbolje rezultate zato što se ne bazira na ekološkoj svesti građana, građani imaju vrlo jak finansijski motiv da dobiju nazad novac koji su platili za ambalažu - rekla je ona.

U kompaniji Koka kola HBC kažu da za opciju depozita treba da postoje određeni preduslovi.

- Činjenica jeste da depozit može da bude veoma dobro rešenje za tržište na kome se neka druga prethodna rešenja kao što je IPR sistem nisu pokazala dovoljno efikasnim. Depozit uz određene preduslove da mora da bude obavezujući za sve, da mora da bude na nacionalnom nivou, da ga vodi industrija - rekla je Tisa Čauđević iz Koka kole HBC.

Foto: Unsplash.com

 

Škotska, na primer, godišnje uštedi 12 miliona evra zahvaljujući depozitnom sistemu. Hrvatska je u poslednjoj deceniji šest puta povećala stopu reciklaže.

- Od kada se uveo depozitni sistem naglo je porasla stopa odvajanja ambalažnog otpada, putem činjenice da svako za PET, za plastičnu bocu, staklenu bocu od alkoholnih pića, sokova, čak i od određenih mlečnih proizvoda dobije određenu naknadu - rekao je Davor Vić iz preduzeća Čistoća u Zagrebu.

Istraživanje Centra za unapređenje životne sredine pokazuje da 95 odsto građana Srbije podržava uvođenje depozitnog sistema, koji podrazumeva vraćanje ambalaže uz novčanu naknadu.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Milan

Depozit ce nas vise motivirati,a usput cemo imati cistu zemlju

22.10.2022 18:31