Priče > Green World

Žitelji GROCKE više ne moraju da brinu o OPASNOM OTPADU: U rad pušten prvi MOBILNI CENTAR za njegovo odlaganje

Mobilni centar će služiti za odlaganje starih automobilskih guma i akumulatora, motornih ulja, ambalaža od pesticida ili toksičnih materija

Izvor: K1info/Tanjug

29/10/2022 > 10:12

podeli vest:

Žitelji GROCKE više ne moraju da brinu o OPASNOM OTPADU: U rad pušten prvi MOBILNI CENTAR za njegovo odlaganje
Foto: Tanjug/Beoinfo

Građani Grocke od sad će imati mogućnost da bacaju otpad koji ne bi smeo da se odlaže sa komunalnim ili drugim vrstama otpada koji se reciklira, zahvaljiujući tome što je u ovoj opštini u rad pušten prvi mobilni centar za separaciju i reciklažu opasnog otpada. Događaju je prisustvovala sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

Mobilni centar u Grockoj obišao je i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i poručio da kontejneri za sakupljanje opasnog otpada imaju veliku ulogu u zaštiti životne sredine, dodajući da je to predviđeno lokalnim planom za upravljanje otpadom do 2030. godine, saopštila je gradska uprava.

- Grocka je prva gradska opština koja je dobila mobilni kontejner za opasni otpad, kojim će upravljati opštinsko preduzeće Eko Grocka, dok će drugi mobilni kontejner biti dodeljen opštini Mladenovac, a preostalih 13 će JKP Gradska čistoća rasporediti prema potrebama - rekao je Nikodijević.

Građani Grocke u taj kontejner mogu da odlažu stare automobilske gume i akumulatore, motorna ulja, ambalažu od pesticida ili drugih toksičnih materija, dok je decenijama unazad otpad deponovan u Vinči, što je prouzrokovalo velike probleme.

- U toku je finalizacija velikog projekta, tako da sanitarna deponija u Grockoj neće više generisati zagađenje životne sredine, a projekat predviđa i početak proizvodnje toplotne energije u Vinči, što će ujedno biti deo dugoročnog rešavanja pitanja sanitarnog odlaganja otpada, za čiji kvalitetan rad moramo više da se bavimo reciklažom - rekao je Nikodijević.

Prema Nikodijevićevim rečima, preduzeće Eko Grocka će shodno potrebama donositi odluke o lokacijama na kojima će biti postavljen mobilni kontejner, dok je zadatak preduzeća sada da informiše građane o odlaganju opasnog otpada.

On je najavio da će do kraja godine preduzeće Eko Grocka dobiti i drobilicu za kabasti otpad, dodajući da je ovo preduzeće dobar primer budući da je ugradnjom specijalnih filtera u toplani praktično eliminisalo emisiju štetnih gasova uprkos činjenici da se koristi ugalj.

- Ipak, postoji još dosta objekata u opštini Grocka kojima je potrebna ugradnja savremenih filtera, a situacija je možda najugroženija u Domu zdravlja, za koji smo se dogovorili da konkuriše preko Sekretarijata za zaštitu životne sredine za projekte Grada, koji će posle toga preuzeti finansiranje rešavanja tog problema - rekao je Nikodijević.

On je poručio da je završena sekundarna faza gasifikacije, dodajući da su ipak veliki zagađivači individualna ložišta, kao i da će tako biti sve dok ljudima ne omoguće alternativu.

- Doneli smo takođe i odluku da Eko Grocka preuzme i održavanje zelenih površina, za šta će Grad obezbediti novac. Stanovnici Grocke su ravnopravni građani Beograda i sve što radimo ima za cilj poboljšanje kvaliteta njihovog života - rekao je Nikodijević.

Predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić je rekao da do sada građani Grocke nisu imali priliku da odlažu opasni otpad na adekvatan način, ali da se to sada promenilo, kao i da će se potruditi da kontejnere koriste na što bolji način.

Nikola Macanović, direktor preduzeća Eko Grocka, rekao je da je postavljanje mobilnog kontejnera za opasni otpad prvi zajednički projekat sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, ističući da imaju u planu akcije tokom kojih će obilaziti naselja i prikupljati kabasti, ali i druge vrste otpada.

 

 

 

Ostavite komentar