Priče > Green World

"Drinka Pavlović" u Beogradu je PRVA ŠKOLA koja je DOBILA KROVNI VRT, a njeni osnovci ZELENU UČIONICU

U njoj će da budu organizovane radionice na temu životne sredine, zelenila, a deci će se od malih nogu podizati ekološka svet

Izvor: K1info/Tanjug

11/09/2023 > 11:07

podeli vest:

"Drinka Pavlović" u Beogradu je PRVA ŠKOLA koja je DOBILA KROVNI VRT, a njeni osnovci ZELENU UČIONICU
Foto: screenshot/Tanjug


Osnovna škola "Drinka Pavlović" je prva u nizu starogradskih škola koja je dobila zeleni krov i to u okviru realizacije projekta Zeleni krov moje škole Gradske opštine Stari grad u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj i uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu.

Danas su za najmlađe učenike počele prve ekološke radionice.

- U okviru projekta Zeleni krov moje škole Osnovna škola "Drinka Pavlović" dobila je svoj zeleni krov, jednu zelenu učionicu u kojoj će najmlađi učenici škole od 1. do 4. razreda imati radionice na temu životne sredine, zelenila i da od najranijih dana uče kako bismo podigli ekološku svet - rekao je predsednik GO Stari grad Radoslav Marjanović i dodao:

- Ovaj zeleni krov koji je urađen tokom leta je prvi takav krov, a mi nameravamo kao gradska opština da u ostalim školama takođe napravimo zelene krovove. Trenutno radimo projekte za preostalih šest škola na teritoriji opštine, a nadam se da ćemo u narednom periodu imati svaku školu sa zelenim krovom.

Podsetio je da je uz Zeleni krov moje škole ta opština u saradnji sa Institutom za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu realizovala još jedan inovativan projekat - postavljanje prvog tečnog drveta, urbanog foto-bioreaktora u Srbiji.

- Ovo je veoma značajan projekat. Naša škola je već mnogo godina eko škola. Bavimo se razvojem ekološke svesti već dugo godina. Napravljena je na krovu divna zelena oaza. Ovo je sada jedan ambijentalni prostor gde se održavaju najrazličitije radionice za učenike od 1. do 8. razreda - rekla je Biljana Popović, direktorka OŠ "Drinka Pavlović".

Pejzažni arhitekta Radenko Bakoč rekao je da je dobro da se deca od malih nogu uče koliko je važno imati zelenilo i dobiti kiseonik od zelenila.

- Na krovu su se našle razne vrste biljaka, lavanda, hinaceja, stipe, nove vrste biljaka. Takva vrsta zelenila na krovu je važna za vaspitanje dece i oni će sigurno uživati u ovome i probaće sami da nešto posade i orežu - rekao je Bakoč. 
 

Ostavite komentar