Priče > Green World

SRBIJA dobija prvu EKOLOŠKU OPŠTINU? Umesto SMEĆA mnoštvo DRVEĆA - pošumljava se deo DEPONIJE Vujan

Pored prikupljanja PET ambalaže i papira, vršiće se i prikupljanje aluminijuma

Izvor: K1info/RINA

15/04/2023 > 07:30

podeli vest:

SRBIJA dobija prvu EKOLOŠKU OPŠTINU? Umesto SMEĆA mnoštvo DRVEĆA - pošumljava se deo DEPONIJE Vujan
Foto: RINA


Opština Gornji Milanovac kao jedan od svojih priroriteta postavila je zaštitu životne sredine, a iz Kancelarije za zaštitu životne sredine, podneli su detaljan izveštaj o tome šta će Opština Gornji Milanovac uraditi u narednih 10 godiina kada je u pitanju smanjenje pritiska na deponiju Vujan.

- Nastaviće se sa selekcijom otpada, povećaće se broj reciklažnih ostrva u gradu, koja će biti postavljana i na seoskom području. Takođe, pored prikupljanja PET ambalaže i papira vršiće se i prikupljanje aluminijuma, a počeće i realizacija projekta selekcije mokrog otpada - rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

On je dodao da je plan da se kroz cirkularnu ekonomiju uredi i taj deo JKP Gornji Milanovac, a pre svega da se zajedno sa sugrađanima radi na podizanju svesti o tome koliko je bitno raditi primarnu selekciju otpada i koliko je bitno produžiti vek sanitarnoj deponiji Vujan.

- Mi svake godine dobijamo od Ministarstva određena sredstva koja uopšte nisu mala, samo prošle godine smo ukupno 36 miliona dinara utrošili u ekološke svrhe. Opština Gornji Milanovac je jedna od retkih, da ne kažem jedina, koja odvozi smeće sa čitave svoje teritorije, a pritom, stanovnici seoskog područja tu uslugu ne plaćaju. Imamo i razvijenu šemu kako i kojim danima to radimo. Pored toga, uspeli smo da i da očistimo sve divlje deponije i tako postanemo prva opština u Srbiji bez takvih smetlišta i time se jako ponosimo - zaključio je Dejan Kovačević.

Takođe, Ministarstvo za zaštitu životne sredine odobrilo je dodatna sredstva za pošumljavanje deponije Vujan, što podrazumeva sadnju drveća na delu deponije do Ibarske magistrale.

 

Ostavite komentar