Priče > Green World

Reciklažom STAKLA se za više od 30% smanjuje ZAGAĐENJE vazduha i vode

Novosađani od početka godine mogu da odlažu primarnu separisanu ambalažu u posebno postavljene kontejnere za pet ambalažu

Izvor: K1info

23/06/2023 > 19:02

podeli vest:

Reciklažom STAKLA se za više od 30% smanjuje ZAGAĐENJE vazduha i vode
Foto: Naled


Građani Novog Sada od početka godine imaju na raspolaganju više od 350 lokacija na kojima mogu da odlažu staklenu ambalažu, a jedna od njih je i omiljena letnja destinacija Novosađana - gradska plaža Štrand. 

Na plaži je danas održana akcija sakupljanja staklene ambalaže, a Mira Radenović, članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost, istakla je za televiziju K1 da je Novi Sad grad koji je dobio najveći broj specijalnih kontejnera za staklo, takozvanih "staklenih zvona".

- Samu akciju reciklaže staklene ambalaže započeli smo pre devet meseci i Novosađani su od početka godine pokazali veliku spremnost da odlažu staklenu ambalažu, tako da su je poprilično i sakupili - čak 50 tona! Ono što je nama važno je to da se reciklaža dodatno omasovi i da građane i najmlađe stanovnike našeg grada obrazujemo i podignemo svest o značaju reciklaže stakla. Zašto baš ističemo staklo? Zato što je staklo jedan od materijala koje možete bezbroj puta reciklirati. Prilikom njegove reciklaže uštedi se više od 50 odsto energije i za više od 30 odsto se smanjuje zagađenje vazduha i vode. Kada recikliramo jednu staklenu flašicu, uštedimo onoliko energije koliko se potroši tokom 25 minuta rada za kompjuterom -  istakla je Radenović.

Foto: K1/Printscreen

 

Novosađani od početka godine mogu da odlažu primarnu separisanu ambalažu u posebno postavljene kontejnere za pet ambalažu i na više od 350 lokacija mogu da odlažu staklenu ambalažu. 

- Ono što predstoji je postavljanje kontejnera za papir i karton, ali i postavljanje kontejnera za tkaninu, odnosno za materijale. To je nešto što su procesi koje u narednih nekoliko meseci moramo da sprovedemo, s obzirom na to da nas čeka izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom - rekla je Radenović.

Ona je kazala da se trenutno reciklirani otpad smešta u novoizgrađeno reciklažno dvorište.

- Tamo se dodatno sortira i odatle odlazi put operatera koji imaju dozvolu za preradu te vrste otpada. To zapravo znači da se otpad prodaje se i odlazi na reciklažu širom Srbije - rekla je ona. 

Posetioci regionalnog Exit festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi, u periodu od 6. do 9. jula, moći će da recikliraju otpad i tako budu nagrađeni. 

Pet reciklomata na raspolaganju posetiocima tokom Exit festivala

Obezebeđeno je pet reciklomata koji će biti na Tvrđavi tokom trajanja Exit festivala i posetioci će moći da tu odlažu plastične flašice za vodu, sokove, osvežavajuća pića i limenke.

Na posebnim karticama će sakupljati bodove i u zavisnosti od toga koliko ih sakupe, dobijaće vredne nagrade, a onima koji budu najbolji sakupljači, EXIT će pokloniti ulaznice za festival sledeće godine.

Reciklomati će po završetku festivala svoje mesto naći širom Novog Sada. 

Tim povodom Radenović je istakla da će izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom prethoditi svečano otvaranje reciklažnog dvorišta, a posle toga i drugi važni projekti za Grad.

- U toku je realizacija projekta izgradnje postrojenja za reciklažu građevinskog otpada i odmah nakon toga organizovaćemo brojne akcije ozelenjavanja grada, a to su pre svega postavljanje 'šetajuće' šume i sadnja novih parkova u gradu. Grad Novi Sad nikada ne spava i veoma aktivno radi na unapređenju životne sredine - rekla je ona.

 

Ostavite komentar