Priče > Green World

Projekat REKONSTRUKCIJE javnog OSVETLJENJA Zaječara predstavljen u Atini

Ovaj projekat realizovao je Smart Energy Investment kfT

Autor: promo

31/07/2023 > 12:56

podeli vest:

Projekat REKONSTRUKCIJE javnog OSVETLJENJA Zaječara predstavljen u Atini
Foto: Dragan Đorđević


Na 7. UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) Međunarodnom forumu o javno-privatnom partnerstvu (JPP) koji je održan u Atini, predstavljen je projekat rekonstrukcije javnog osvetljenja na teritoriji grada Zaječara u okviru takmičenja UNECE JPP i nagrada za infrastrukturu.

Pored posebne pohvale koju je dobio ovaj projekat, koji je realizovao Smart Energy Investment kfT, UNECE je na svom sajtu i društvenim mrežama Linkedin još jednom ukazao na ovako značajan projekat, koji je realizovan u Srbiji.

- Projekat rekonstrukcije javnog osvetljenja u Zaječaru u Srbiji, sjajan je primer javno-privatnog partnerstva, usklađenog sa ciljevima održivog razvoja JPP, koji je usklađen sa SDGs (ciljevima održivog razvoja) i pokazuje transformativnu moć održive infrastrukture na razvoj zajednice i zaštitu životne sredine. Ovaj projekat, koji podrazumeva zamenu, racionalizaciju i održavanje sistema javne rasvete, ne samo da je unapredio gradski pejzaž, već je i značajno poboljšao energetsku efikasnost i kvalitet života stanovnika. Projekat je postigao zapažene rezultate - između ostalih smanjenje emisije CO2 od 83%, godišnju uštedu električne energije od 4.731.108 kWh i očekivanu uštedu za grad u iznosu od 8.556.901 USD - ističe u saopštenju UNECE.

Oni dodaju da je projekat vešto inkorporirao UNECE PIERS metodologiju samoprocene JPP-a, kako bi se osigurala usklađenost sa ciljevima održivog razvoja i ostvarilo postizanje ključnih rezultata. Projekat je unapredio "Pristup i jednakost", garantujući poboljšane i jednake usluge javnog osvetljenja za sve stanovnike, i istovremeno pokazao ekonomsku efikasnost i fiskalnu održivost postizanjem značajnih ušteda energije i fiskalnih koristi, čime se ojačava ekonomska održivost grada.

U objavi je istaknuto da je primetno smanjenje emisije CO2, što pokazuje posvećenost projektu "održivosti životne sredine i istrajnost".

Foto: Dragan Đorđević

 

Uspešna realizacija i značajan uticaj ovog projekta naglašavaju njegovu mogućnost da bude primenjen i u drugim samoupravama, postavljajući ga kao uticajni plan za slične održive inicijative širom sveta. Takav "Replicability" plan je već u primeni u Srbiji u mnogim lokalnim zajednicama i ostvaruje slične rezultate sa tendencijom proširenja, najpre na region, pa onda šire.

Ovo je prvi put da je jedan projekat iz Srbije na ovaj način pohvaljen od značajne institucije kao što je UNECE.

Ostavite komentar