Priče > Green World

La Ninja postaje El Ninjo: Temperatura okeana u aprilu NAJVIŠA IKADA, iznosi - 21,1 stepen

Klimatolozi očekuju da će brojke još rasti

Izvor: K1info/Tanjug

08/04/2023 > 11:40

podeli vest:

La Ninja postaje El Ninjo: Temperatura okeana u aprilu NAJVIŠA IKADA, iznosi - 21,1 stepen
Foto: Tanjug/AP Photo/Aaron Favila


Početkom aprila prosečna temperatura površine svetskih okeana dostigla je 21,1 stepeni, što je najviše u istoriji od početka satelitskog snimanja.

Američka Nacionalna agencija za okeane i atmosferu (NOAA) je objavila podatke iz kojih proizilazi da je oboren prethodni rekord iz 2016. godine, kada je u ovo doba godine temperatura okeana iznosila 21 stepen.

- Sadašnji rast temperature okeana obara sve prethodne rekorde, a izgleda da će brojke biti još veće - rekao je klimatolog sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu, profesror Metju Ingland.

Visoko postavljeni istraživač NOAA, doktor Majk MekFejden spomenuo je klimatski fenomen ENSO.

- Klimatski fenomen La Ninja, koji je trajao tri godine, približava se kraju - rekao je on.

Prema njegovim rečima, fenomen La Ninja je pomogao da se održi hladnija temperatura okeana uprkos porastu koncentracije gasova koji u atmosferi koji izazivaju efekat staklene bašte.

Foto: Pexels.com

 

Ovaj period je gotov i sada ćemo glasno i jasno videti signale klimatskih promena, naglasio je MekFejden.

Naučnici kažu da je tokom ove godine moguće očekivati klimatski fenomen El Ninjo u tropskom delu Pacifika, a on bi povećao rizik od ekstremnih vremenskih uslova i novih rekordnih temperatura okeana.

Šta su El Ninjo i La Ninja?

El Ninjo i La Ninja su fenomeni koji uzrokuju varijabilnost klime.

Oni narušavaju normalne obrasce padavina i atmosferske cirkulacije u tropskoj zoni i smatraju se suprotnim fazama atmosfersko-okeanskog fenomena koji se zajednički naziva El Nino Južna oscilacija (El Niño/Southern Oscillation ‒ ENSO).

Javljaju se svakih 2 do 7 godina i obično traju 9 do 12 meseci, a utiču na vreme širom sveta.

El Ninjo je 2015. i 2016. godine bio je jedan od najjačih ikad zabeleženih.

Termin El Ninjo, što na španskom znači dečak, prvi put su koristili ribari u Peruu i Ekvadoru u 19. veku za neuobičajeno tople vode koje su smanjivale njihov ulov neposredno pred Božić.

El Ninjo događaji često započinju sredinom godine velikim zagrevanjem površinskih voda u centralnom i istočnom ekvatorijalnom Pacifiku i promenama u tropskoj atmosferskoj cirkulaciji (tj. vetrovi, pritisak i kiše).

Generalno, El Ninjo dostiže vrhunac tokom perioda novembar-januar, a zatim opada tokom prve polovine sledeće godine.

Pojava jakih i umerenih El Ninjo uslovljava zagrevanje i povećanje prosečne globalne površinske temperature.

Tokom faze El Ninjo menja se režim strujanja i vetrovi tada duvaju od zapada prema istoku, toplije se vode gomilaju prema istočnim delovima Pacifika, podiže se nivo okeana i smanjuje debljina sloja hranljivih materija u njemu.

Fenomen suprotan od El Ninja poznat je kao La Ninja, što znači devojčica i odnosi se na veliko hlađenje i snižavanje temperature površine okeana u istom regionu u ekvatorijalnom Pacifiku. Na mnogim lokacijama hladne epizode ​​La Ninja proizvode klimatske efekte suprotne El Ninju.

- Mnoge naše prognoze pokazuju da nam stiže El Ninjo - rekao je klimatolog sa Univerziteta Monaš, profesor Ditmar Domenget. Ako se to desi, novi toplotni rekordi će ove godine biti oboreni kako u okeanima, tako i na kopnu, zaključio je Domenget.

 

 

Ostavite komentar