Priče > Green World

Srbija ima najnovije ORUŽJE u borbi protiv ZAGAĐENJA - beogradsko "VODENO DRVO" i već je hit u svetu

Ovo jedinstveno rešenje širi se društvenim mrežama uz milionske preglede

Izvor: K1info/Tanjug

02/04/2023 > 08:11

podeli vest:

Srbija ima najnovije ORUŽJE u borbi protiv ZAGAĐENJA - beogradsko "VODENO DRVO" i već je hit u svetu
Foto: Pixabay.com


Fotografija i priča o srpskom "vodenom drvetu", prečišćivaču vazduha, postavljenom ispred zgrade Opštine Stari grad širi se stranim portalima i društvenim mrežama uz milionski broj pregleda.

Tim povodom predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić navela je u komentaru da je to samo jedna od mnogih stvari koje Srbija radi za čistiji vazduh.

- Jedna od mnogih stvari koje radimo kao zemlja za čistiji vazduh! Hvala što ste uočili - napisala je Brnabić na Instagramu pošto je britanski portal koji ima čak 32 miliona pratilaca okačio post o vodenom drvetu koje se bori protiv zagađenja, a koji već sada ima više od 913.000 lajkova.

Projekat "foto-bioreaktora" podržan je od strane Opštine Stari grad, finansirao ga je razvojni program Ujedinjenih nacija, a kako se u mnogim komenarima moglo čuti alge koje se koriste u tu svrhu su 400 puta efikasnije od drveta u uklanjanju CO2.

Najnovije oružje Srbije u borbi protiv zagađenog vazduha je "tečno drvo" - naveli su u objavi na Instagramu. Post postavljen juče, sad već uz više od 913.000 ljakova ima i više od 7.300 komentara.

- Beogradski urbani foto-bioreaktor je prvi te vrste u Srbiji koji koristi mikroalge za vezivanje ugljen-dioksida i proizvodnju čistog kiseonika fotosintezom. Ovo je poboljšalo kvalitet vazduha i smanjilo emisije gasova staklene bašte - napisali su u objavi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pubity (@pubity)

Prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji, LIQUID 3, postavljen je ispred Opštine Stari grad u Makedonskoj ulici u Beogradu. To "tečno drvo", kako ga nazivaju u Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu gde je osmišljen, predstavlja novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) u urbanim područjima, gde su koncentracije najveće.

"Tečno drvo" trebalo je da bude postavljen u gradu Užice koji je za ovakvu vrstu donacije odabran na osnovu svog angažovanja u težnji za očuvanjem zdravlja stanovništva.

Da podsetimo, tečno drvo zapravo je zeleni akvarijum, koji sadrži šest stotina litara vode u kojoj se nalaze alge. One vezuju ugljen dioksid i putem fotosinteze prečišćavaju vazduh i proizvode čist kiseonik. 

Osim što prečišćava vazduh u kapacitetu odraslog drveta, tečno drvo ima funkcije urbanog mobilijara - solarnog punjača za mobilne telefone, klupe i noćnog svetla. Vrednost donacije je 2,5 miliona dinara, a uz trajnu podršku Instituta, grad dobija i šest meseci održavanja, kao i obuku radnika zadužene službe za dalje samostalno održavanje.

 

 

Ostavite komentar