Priče > Green World

Da li ste znali da je ŠPORET na GAS štetniji nego ŽIVOT u gradu

Ovi uređaji namenjeni za uštedu električne energije mogu da uzrokuju skokove zagađenja višestruko veće nego, u prometnoj ulici

Izvor: K1info/rts.rs

22/01/2023 > 08:16

podeli vest:

Da li ste znali da je ŠPORET na GAS štetniji nego ŽIVOT u gradu
Foto: Unsplash.com


Iako je kuvanje na plin ekonomičnija varijanta od šporeta koji troši struju, kada je u pitanju zdravlje, može imati veoma štetan uticaj na čoveka.

Kako se navodi u novoj studiji, štedeti na ovaj način je mnogo gore nego živeti u gradu sa zagađenim vazduhom.

Bilo da su profesionalci ili amateri, većina kuvara, preferira šporete na gas umesto električnih.

Ali, oni proizvode azot-dioksid i druge opasne toksine, koji iritiraju pluća i mogu da uđu u krvotok i povećavaju rizik od razvoja srčanih oboljenja, određenih tipova raka i Alchajmerove bolesti.

Istraživanje je pokazalo da šporeti na gas mogu da uzrokuju skokove zagađenja višestruko veće nego na prometnoj ulici, a najosteljiviji su deca i stari.

Foto: Unsplash.com

 

U okviru studije, deca su u rančevima nosili uređaje za praćenje zagađenja, a mnoga od njih su kući, dok su njihovi roditelji kuvali, boravila u zagađenijoj sredini nego dok su bila napolju ili išla u školu.

Bilo kako bilo, sa jedne strane imate uštedu u izdvajanju novčane naknade za struju, ali razmislite koliko vam se to isplati ako vas čekaju česte posete lekaru zbog narušenog zdravlja. 

 

 

Ostavite komentar