Priče > Green World

Podignuta najveća SOLARNA ELEKTRANA na krovu u Srbiji, Sremska Mitrovica POSTALA ZDRAVIJA

Železara je smanjila emisiju ugljen dioksida za 3.000 tona

Izvor: K1info/telegraf.rs

24/03/2023 > 19:31

podeli vest:

Podignuta najveća SOLARNA ELEKTRANA na krovu u Srbiji, Sremska Mitrovica POSTALA ZDRAVIJA
Foto: Pixabay.com


Upravo je završena izgradnja najveće krovne elektrane na Balkanu, odnosno, na najvećoj površini na jednom objektu.

Spektakularna solarna elektrana ima 3 MW, a prostire se na 15.000 kvadrata.

Vladan Komatović, generalni direktor kompanije koja je gradila ovu solarnu elektranu, kaže da je izgradnja trajala dva i po meseca.

- Reč je o najvećoj takvoj elektrani u Srbiji na jednom objektu (u celini). Projekat, od ugovaranja do puštanja u rad je trajao tri meseca što je izuzetno kratak rok - naveo je on za Telegraf.rs.

Prema njegovim rečima, na ovaj način železara iz Sremske Mitrovice, na čijem objektu su sada solarni paneli, smanjila je emisiju Co2 za 3.000 tona. Dodatno, elektrana ima 3,22 gigavat časa energije.

Foto: Green Energy 360/Privatna arhiva

 

Kako ističe Komatović, cena struje na svetskom tržištu i dalje će rasti, što je idealan trenutak da se postavljaju solarni paneli za čije sisteme su komponentne jeftinije, naričito što to omogućava i zakonski okvir.

- Prednost solarnih sistema je što mogu da se primene i na kućama, to jest domaćinstvima, kao što to funkcioniše kod manjih odnosno velikih firmi. Period isplativosti je oko pet godina posle čega se dobija besplatna energija tokom čitavog dana - rekao je Komatović.

 

Ostavite komentar