Priče > Društvo

Koncert u Narodnom pozorištu povodom DANA BORBE PROTIV FAŠIZMA

Događaju prisustvuju ministri Nikola Selaković, Darija Kisić, Danica Grujičić kao i predstavnici Narodne skupštine, Vlade, Grada Beograda...

Izvor: K1info/Tanjug

09/11/2022 > 23:20

podeli vest:

Koncert u Narodnom pozorištu povodom DANA BORBE PROTIV FAŠIZMA
Foto: tanjug


Memorijalnim koncertom u Narodnom pozorištu u Beogradu počelo je obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Događaju prisustvuju i ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, kao i predstavnici Narodne skupštine, Vlade, Grada Beograda.

Nasilje na nemačkim ulicama, pod vlašću Adolfa Hitlera, 9. novembra 1938. godine označilo je početak organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja, koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece.

U Kristalnoj noći uništeno je više od 8.000 jevrejskih kuća i prodavnica, gorele su skoro sve sinagoge u Nemačkoj, njih više od 1.500, uništavana su njihova groblja, a Jevreji su zatvorani, ranjavani i ubijani širom nacističke Nemačke.

U Nemačkoj je pre Drugog svetskog rata živelo oko 600.000 Jevreja, a nakon 1945. ostalo ih je samo 12.000.

Odlukom Saveta Evrope, današnji dan obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

 

 

 

Ostavite komentar