Priče > Društvo

Danas se sećamo ŽENA i DEVOJČICA ŽRTAVA porodičnog NASILJA! Crni bilans stradalih u Srbiji

U periodu od 2011. do 2023. godine 406 žena i devojčica ubijeno u porodično-partnerskom ili kontekstu seksualnog nasilja

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

18/05/2024 > 08:17

podeli vest:

Danas se sećamo ŽENA i DEVOJČICA ŽRTAVA porodičnog NASILJA! Crni bilans stradalih u Srbiji
Foto: Shutterstock


Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja obeležava se danas, a ovogodišnja akcija "Pamtimo ubijene žene" podseća da je u Srbiji od 2011. do 2023. godine 406 žena i devojčica ubijeno u porodično-partnerskom ili kontekstu seksualnog nasilja.

U tom periodu, kako preciziraju iz Autonomnog ženskog centra, ubijena je 391 žena i 15 devojčica, i to na, kako navode, različite načine među kojima su i prebijanje na smrt i davljenje i raznošenje bombom.

Podaci pokazuju da je za 55 odsto žena okruženih nasiljem najopasnije mesto dom, kao i to da su ih partneri ubili u nešto više od polovine slučajeva.

Žene i devojčice su u najvećem broju slučajeva - 37 odsto ubijeno je oruđem i oružjem. Njih 89 je prebijeno na smrt, dok ih je 28 zadavljeno.

U 125 slučajeva ubijene su vatrenim oružjem, četiri bombom, 124 nožem ili skalpelom. Posle ubistva 117 učinilaca  je odmah izvršilo samoubistvo, a 44 su pokušala samoubistvo.

Kako je u najmanje 106 slučajeva - skoro trećini - nasilje bilo prijavljivano institucijama, cilj je i da se ne zaborave propusti predstavnika institucija koji nisu zaštitili živote žena kada su prijavile nasilje.

Foto: Unsplash.com

 

Od početka 2024. godine, u Srbiji je ubijeno 9 žena, od kojih je u skoro polovini slučajeva - četiri, nasilje bilo ranije prijavljivano institucijama.

Poslednji slučaj pokušaja ubistva u Valjevu pokazao je zanemarivanje rizika u kome se žene žrtve nasilja nalaze.

Iz Autonomnog ženskog centra smatraju da je potrebno da se izmene Zakon o sudijama i Zakon o javnom tužilaštvu unošenjem odredbe po kojoj će se postupanje, odnosno nepostupanje sudije/tužioca koje je dovelo do nastupanja smrtnog ishoda ili teškog povređivanja oštećene ili svedoka, smatrati težim disciplinskim prekršajem.

Takođe, smatraju da je važno da se uspostavi Nacionalno telo za praćenje i analizu slučajeva femicida.
 

Ostavite komentar