Kultura > Muzika

LIRSKE MINIJATURE i uzbudljive kompozicije na KONCERTU POSVEĆENOM Isidori Žebeljan

Koncert "Kamerna muzika Isidore Žebeljan" održan je u Sali Beogradske filharmonije

Izvor: K1info/Tanjug

03/11/2022 > 10:16

podeli vest:

LIRSKE MINIJATURE i uzbudljive kompozicije na KONCERTU POSVEĆENOM Isidori Žebeljan
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Kamerni koncert posvećen stvaralaštvu Isidore Žebeljan (1967 -2020), našeg najprominentnijeg i najčešće izvođenog kompozitora u inostranstvu, prezentovao je na najbolji način sve strane njenog genijalnog muzičkog talenta i imaginacije.

Program su izveli muzičari Beogradske filharmonije (uz gosta Borislava Čičovačkog), koji su sa Isidorom sarađivali dugi niz godina, u znak zahvalnosti i kao omaž nedavno preminuloj kompozitorki.

Program su činile lirske, dirljive minijature, kao i moćna, uzbudljiva dela, poput "Polomka kvarteta", kojeg je Isidora komponovala za jedan od najčuvenijih gudačkih kvarteta na svetu, Brodski kvartet.

Isidora Žebeljan bila je jedna od najprominentnijih i najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni.

Diplomirala je i magistrirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na kom je od 2002. radila kao profesor kompozicije.

Izabrana je za članicu Srpske akademije nauka i umetnosti 2006, a za članicu Svetske akademije umetnosti i nauka 2012. godine.

Dobitnica je važnih nagrada u zemlji i u inostranstvu, među kojima je i Mokranjčeva nagrada (2004).

Berlinski časopis Der Freitag izabrao je Žebeljan za jednu od 10 najperspektivnijih javnih ličnosti na svetu za 2009, a 2014. godine, kao prva javna ličnost sa Balkana, dobila je nagradu Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja, za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti.

 

 

 

Ostavite komentar