Kultura > Muzika

Održan KONCERTNI SPEKTAKL "Indexi i prijatelji" povodom ŠEZDESETE GODIŠNJICE od osnivanja

Poslednji koncert Indexi su izveli u Banja Luci 5. maja 2001, a posle smrti pevača Davorina Popovića iste godine grupa prestaje da postoji

Izvor: K1info/Tanjug

28/10/2022 > 19:58

podeli vest:

Održan KONCERTNI SPEKTAKL "Indexi i prijatelji" povodom ŠEZDESETE GODIŠNJICE od osnivanja
Foto: Željka Dimić


Koncertni spektakl "Indeksi i Prijatelji“ kao omaž kultnom sarajevskom bendu Indexi povodom 60-ogodišnjice od osnivanja grupe, održan je u Velikoj sali Mts Dvorane u Beogradu.

Hitove čuvene grupe sinoć su svojim glasom dočarali Dado Topić, Hari Varešanović (Hari Mata Hari), Branko Ðurić-Ðuro, Dino Jelusić, Nermin Puškar, Bojana Stamenov, Amel Čurić, Dejan Cukić i drugi.

Koncert je započeo mladi pevač iz Hrvatske Dino Jelusić (poznat u svetu kao novi član hard rok benda Whitesnake) sa pesmom "Plima" na veliko oduševljenje publike koja je ispunila celu Mts Dvoranu.

Željka Katavić-Pilj, koja je svojevremeno pevala prateće vokale Indexima, dočarala je numeru "Pozdravi Sonju", dok je Saša Dragaš za izvođenje imao "U jednim plavim očima", a Aida Mušanović-Arsić u dva navrata je pevala "Pružam ruke" i "Budi kao more".

Foto: Željka Dimić

Učesnici koncerta "Indexi i prijatelji"

Producentska kuća Music Time organizuje pet regionalnih koncerata u Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Beogradu i Skoplju, kao posvetu neprikosnovenom pevaču Indexa - Davorinu Popoviću (1946-2001). Osim njega, između pesama je na istorijat grupe podsetio Dejan Cukić, zauvek su otišli i drugi članovi benda - gitarista Slobodan Bodo Kovačević je umro 2004. godine, bubnjar Ðorđe Kisić je otišao 2005., nema uveliko ni Ðorđa Novkovića, a nedavno nas je napustio i legendarni kompozitor Kornelije Bata Kovač.

Poslednji koncert Indexa održan je u Banja Luci, u dvorani Borik 5. maja 2001. godine.

Posle smrti pevača Davorina Popovića 2001. grupa prestaje da postoji.

Neverovatan aplauz je dobio hrvatski muzičar Dado Topić koji je vrhunski izveo "Snijeg pade na behar na voće" sa primesama balkanskog i etno zvuka. Zatim je na sceni Amel Čurić u odvojenim segmentima tokom večeri pevao "Ispili smo zlatni pehar" i legendarnu "Da sam ja netko".

Pop soul dama Bojana Stamenov imala je pravi biser u svojim rukama - "Žute dunje", a ništa manje legendarne "Negdje na kraju u zatišju" i "Jutro će promjeniti sve" pripale su Nerminu Puškaru.

Na koncertima po regionu sviraju originalni članovi benda Indexi: Fadil Redžić, Neno Jurin, Miroslav Šaranović, Peco Petej, Vlado Pravdić - klavijaturista Bijelog dugmeta koji je muzičku karijeru počeo u Indexima. Na sceni su bili i gitaristi Muris Varajić i Ivan Kukić.

Indexi su sami odsvirali "Ostrvo", a onda je Dejan Cukić u svom maniru dočarao nežnu "Baladu".

Sara Vojičić Puškar, ćerka pevača Mladena Vojičića Tife koji je redovno pevao na ovim emotivnim večerima u znaku Indexa, pevala je apsolutno remek delo "Sanjam" sa Bojanom Stamenov, a kasnije i "Krivac si ti".

Foto: Marina Pešić

Željka Katavić-Pilj i Dado Topić

Željka Katavić-Pilj ponovo je bila u centru pažnje, ali ovoga puta sa Dadom Topićem u duetu sa jakim emocijama - "Pjesma o Davoru" celu salu je razgalila sa dugotrajnim aplauzom.

Hari Varešanović iz pop grupe Hari Mata Hari dočarao je kultnu baladu "Bacila je sve niz rijeku" (poznata i u obradi sarajevskog pop rok benda Crvena jabuka) i hit "Predaj se srce".

Prvi nastup Indexi su imali u jesen 1962. u sarajevskom Domu milicije.

U početku su svirali instrumentalnu muziku i obrade svetskih hitova svojih uzora - svetskih bendova i muzičara The Shadows, The Kinks i Klifa Ričarda, a kasnije su počeli da snimaju i svoje pesme.

Foto: Željka Dimić

Branko Đurić Đuro

Popularni sarajevski glumac i muzičar Branko Ðurić Ðuro (frontmen benda Bombaj štampa) otpevao je nadahnuto neprolaznu baladu "Ti si mi bila u svemu naj, naj" i time se koncert od puna dva sata približio kraju.

Ponovo je publika pozdravila pripovedača o bendu Dejana Cukića sa pesmom "Sve ove godine", a koncertni spektakl je zatvorio prvi pevač ove večeri - Dino Jelusić sa hitom Indexa - "Svijet u kojem živim".

 

 

 

 

Ostavite komentar