Kultura > Muzika

IVO POGORELIĆ održao KONCERT u prepunom KOLARCU

Čuveni pijanista u okviru 54. BEMUS-a podigao je na noge publiku u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine

Izvor: K1info

08/11/2022 > 13:23

podeli vest:

IVO POGORELIĆ održao KONCERT u prepunom KOLARCU
Foto: CEBEF/ Belkisa Beka Abdulović

Naš čuveni pijanista Ivo Pogorelić, u ponedeljak, 7. novembra u okviru 54. BEMUS-a ovacijama je podigao na noge publiku u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Pogorečić je beogradskoj publici priredio izuzetan dvosatni program sa kompozicijama Frederika Šopena: Poloneza-fantazija u A duru, op. 61, Sonata za klavir br. 3 u ha molu, op. 58, Fantazija u ef molu, op. 49, Berseza u Des duru, op. 57, Barkarola u Fis duru, op. 60.

Svojevremeno je za koncertna izvođenja Pogorelića “Njujork Tajms” ocenio da su 200 godina ispred svog vremena.

Rođen u Beogradu 1958. godine, muzičko obrazovanje započeo je u rodnom gradu, da bi kao izuzetan talenat školovanje nastavio u Moskvi gde je završio prestižni konzervatorijum P. I. Čajkovski.

Presudan uticaj na Pogorelićev umetnički razvoj, ostvarila je njegova potonja, dugogodišnja saradnja sa istaknutom gruzijskom pijanistkinjom Alisom Kezeradze.

Pogorelić je bio pobednik više internacionalnih pijanističkih takmičenja, među kojima se ističu ona u Terniju (Italija, 1978) i Montrealu (Kanada, 1980), ali je poseban značaj u njegovoj biografiji imalo učešće na prestižnom Šopenovom konkursu u Varšavi 1980. godine kada je kao jedan od favorita bio eliminisan pred finalnom etapom takmičenja.

Ova kontroverzna odluka dela žirija uzrokovala je skandal i raskol u kojem je nekoliko članova iz protesta napustilo takmičenje, dok je pijanistkinja Marta Argerič ličnu odluku o povlačenju iz žirija obrazložila javno izrečenom tvrdnjom da je Pogorelić – genije!

Na talasu ogromnog interesovanja koje je na Šopenovom konkursu privukao zapanjujućom tehnikom i inovativnim pristupom u tumačenju literature, Pogorelić je otpočeo intenzivnu karijeru nastupima na najvećim svetskim muzičkim scenama, kao i sa renomiranim orkestrima poput Bečke i Berlinske filharmonije, Londonskim, Bostonskim i Čikaškim simfonijskim orkestrom, Njujorškom i filharmonijom Los Anđelesa, orkestrima Tonhale, Konserthebau...

Njegove nastupe na prestižnim pozornicama sveta (Karnegi hol, Rojal Festival hol, Muzikferajn, Tonhale, Teatro Kolon, Santori hol, Elbfilharmonija i dr.) prati i posvećenost studijskom snimanju.

Foto: CEBEF/ Belkisa Beka Abdulović

Ivo Pogorelić

Kao ekskluzivni umetnik izdavačke kuće Deutsche Grammophon, Ivo Pogorelić je između 1981. i 1998. godine realizovao 14 albuma antologijske vrednosti, objedinjenih u komplet izdanju koje je po objavljivanju 2015. godine ovenčano francuskom nagradom Diapason d’Or za ukupan doprinos diskografiji klasične muzike.

Posle više od 20 godina isključive posvećenosti živom koncertiranju, Pogorelić se 2019. godine vratio studiju kao ekskluzivac diskografske kuće Sony Classical dugo očekivanim albumom sa sonatama

Betovena i Rahmanjinova koji je iste godine bio nominovan za nagradu Gremi.

Početkom tekuće 2022. godine objavljen je i njegov drugi album za ovog izdavača sa skorašnja tumačenjima dela Frederika Šopena.

 

 

Ostavite komentar