Priče > Društvo

KLINCI OBRNULI IGRICU: Od ovog TikTok IZAZOVA njima nije ništa, ali RODITELJIMA MOŽE DA STANE SRCE

Radi se o vrlo neslanoj šali, jer deca snimaju sebe kako uključuju neki kućni aparat koji u tom trenutku ekslodira

Autor: Mina Duduković

03/11/2022 > 14:15

podeli vest:

KLINCI OBRNULI IGRICU: Od ovog TikTok IZAZOVA njima nije ništa, ali RODITELJIMA MOŽE DA STANE SRCE
Foto: Pixabay.com


Tiktok izazovi su sve opasniji po bezbednost dece, a poslednjih godina na ovoj društvenoj mreži, koju najviše koriste tinejdžeri izmišljeni su brojni izazovi, koji mogu da imaju ozbiljne posledice. Međutim, najnoviji u nizu nije opasan po decu, ali jeste po roditelje, koji od straha mogu da dobiju i srčani udar.

Radi se o vrlo neslanoj šali, jer deca snimaju sebe kako se žale na neki kućni aparat, uglavnom na veš mašinu i kažu kako se čuje neki čudan zvuk, a onda iskoriste filter eksplozije. Takav snimak sa sve eksplozijom, pošalju roditeljima, uglavnom majkama. Kako bi situacija bila još zanimljivija tinejdžeri kasnije snimaju poruke koje im uplašeni roditelji šalju, a često su to veoma burne reakcije. Sav materijal objavljuju na svoje društvene mreže i hvale se da su uspeli da prepadnu svoje roditelje. 

https://www.tiktok.com/@jelena__001k/video/7159597318419926278?_r=1&_t=8WuweTl1FlW&is_from_webapp=v1&item_id=7159597318419926278

 

Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu kaže za K1 info da je poslednjih godina, društvena mreža Tiktok doživela procvat, ali da se našla i u žiži interesovanja ne samo zbog kreativnih video klipova koje prave korisnici već i po tome što predstavlja jednu od najvećih opasnosti po bezbednost.

- Tiktok je trenutno jedna od najpopularnijih aplikacija na svetu čiji su korisnici uglavnom deca i mladi. Služi za kreiranje i deljenje kratkih video - formi. Međutim, u trci za pregledima i lajkovima, mladi se upuštaju u niz izazova koju su opasni po život i zdravlje. Roditelji zato moraju da obrate pažnju šta njihova deca rade na društvenim mrežama i kakav sadržaj na internetu prate. Roditelji treba da znaju da durštvene mreže i internet nisu uvek dovoljno sigurno mesto za decu i mlade i treba da razgovaraju sa svojom decom na iskren i otvoren način o opasnostima koje vrebaju. Deca učestvuju u izazovima ne samo zbog pažnje već i zbog vršnjačkog uticaja, ne žele da se razliku od drugih ili da propuste nešto što je u određenom trenutku u ,,trendu" i što rade svi" - kaže Jonev. 

Najeziviji izazovi na Tiktoku

* Blekaut: Podrazumeva snimanje gušenja kaišem ili rukama dok se ne padne u nesvest kako bi se osetilo stanje neposredno pred smrt
* Sečenje: Podrazumeva da mladi jedni druge podstiču na sečenje tela nožem
* Ispijanje: Nadmetanje u pijenju ogromne količine već pijenog pića ili neke druge tečnosti
* Lizanje WC šolje: Zarad popularnosti mnogi su odlučili da prihvate i ovaj izazov
* Zaustavljanje vazduha: Još jedan bizaran izazov je da se ispuni zadatak zadržavanja daha što duže. Mnogi koji su to probali onesvestili su se
* Cimet Izazov je bio da se jede cimet direktno iz kese i jedan učesnik je preminuo od gušenja

Ona dodaje da izazov koji uključuje veš mašinu i način da deca preplaše roditelje je po decu zabavan, ali po roditelje je nočna mora.

Školski psiholog Branka Tišma izazove na Tiktoku vidi kao rezultat problema komunikacije roditelja sa decom i da je neophodno mladima objasniti da postoje mnogo bolji načini da se provede slobodno vreme, od pukog skrolovanja i gledanja društvenih mreža.

- Moramo malo više da se bavimo svojom decom i da razgovaramo sa njima o tim suludim izazovima. Čini mi se da deca ne razlikuju virtuelni od pravog sveta. Deca se preko izazova dokazuju u društvu i privlače pažnju. Često su izazovi zadaci koje dete mora da ispuni da bi ušlo u neku grupu. I upravo o tome treba razgovarati sa decom. Treba imati kontrolu i nad njihovim telefonima, pogotovo do 12 godine. Vreme koje deca provode na internetu treba i ograničiti i objasniti deci kako na mnogo lpši način da provode svoje vreme - objašnjava naš sagovornica.

 

 

 

Ostavite komentar