Priče > Sudbine

Mladena nije UBILA osoba koja je VIDEO snimila, SVI SMO UČESTVOVALI, svesno ili nesvesno...

Tragičnoj smrti mladića prethodilo je naše ruganje, naš bezosećaj, naš neosećaj na njegovu muku, kaže vladika Grigorije

Izvor: K1info

30/10/2022 > 12:27

podeli vest:

Mladena nije UBILA osoba koja je VIDEO snimila, SVI SMO UČESTVOVALI, svesno ili nesvesno...
Foto: Pixabay.com


Vladika Grigorije uputio je narodu tešku, ali veoma poučnu poruku o tome kako naše ponašanje može loše uticati na druge ljude. On se ovom porukom osvrnuo na tragičnu smrt mladića Mladena, koji se ubio zbog ismevanja na društvenim mrežama!

Vladika je u svom obraćanju na društvenoj mreži Instagram poručio da je njegovoj tragičnoj smrti prethodilo ruganje i bezosećaj ljudi, kao i da je danas u crkvi čitao Jevanđelje koje nas uči da takvo ponašanje može imati strašne posledice. Baš kao što je, nažalost, bilo i u ovom slučaju.

 

- Nedelja je, dan je divan. U crkvi ćemo čitati Jevanđelje o tome kako je Hristos susrevši pogrebnu povorku i videvši kako majka gorko plače za sinom jedincem rekao one čuvene reči "Ženo ne plači, a njemu, momče tebi govorim ustani". Iako je divan dan, mnogi od nas su potreseni jednim nemilim događajem, jednom smrću mladića iz Laktaša koji se zvao Mladen, koji je imao samo 22 godine i koji je želeo samo da se zaposli - govori vladika.

Episkop Dizeldorfa i cele Nemačke upozorava ljude da naša bezosećajnost može imati strašne posledice.

- Njegovoj tragičnoj smrti prethodilo je naše ruganje, naš bezosećaj, naš neosećaj na njegovu muku. I današnje Jevanđelje i sve što je dobro u ovom svetu ikada iko učinio uči nas da je važno da budemo puni osećaja i saosećaja i da nikada ne smemo biti bezosećajni jer to može da ima strašne posledice - rekao je vladika u snimku objavljenom na Instagramu.

Grigorije u opisu video snimka dodaje i sledeće:

- Nešto važno želim da dodam: za Mladenovo samoubistvo snosimo kolektivnu odgovornost. Njega nije ubila osoba koja je snimila video: u njegovom ubistvu smo učestvovali svi mi, svjesno ili nesvjesno, svakim pojedinačnim dijeljenjem spornog videa, ismijavanjem, izrugivanjima na mladićev račun i nesuvislim komentarima na društvenim mrežama. Nipošto ne smijemo negirati i prećutkivati sopstvenu odgovornost u čitavom slučaju.

Naglasio je i da je zato svako svaljivanje krivice isključivo na čoveka koji je snimio video - u najmanju ruku licemerno, a moglo bi biti i opasno.

- Moglo bi se desiti da takvim postupcima gurnemo i njega u pravcu iz kojeg nema povratka. A njemu je već nemali teret sopstvena savjest, s kojom mu valja živjeti do kraja života. I još ovo: krhkost nije znak slabosti. Osjetljivost nije mana. Mladen se nije ubio zbog svoje krhke prirode, već zbog naše surovosti i nemilosrdnosti. Ako ništa drugo, bar ne bi trebalo da vršimo pomenutu zamjenu teza - poručo je vladika.

 

 

 

 

Ostavite komentar