Priče > Društvo

Oko pet odsto pacijenata obolelih od PSORIJAZE u svetu pokuša SAMOUBISTVO

Može da se pojavi i kod dece i kod starijih osoba, nema pravila, kaže dr Majcan

Izvor: K1info

31/10/2022 > 18:03

podeli vest:

Oko pet odsto pacijenata obolelih od PSORIJAZE u svetu pokuša SAMOUBISTVO
Foto: Freepik.com


Od psorijaze u Srbiji boluje više od 150.000 ljudi. Kako se ova bolest leči, kako se s njom živi i da li je i pacijentima u našoj zemlji dostupna biološka terapija za lečenje, ovog jutra u „Uranku“ na televiziji K1 bila su pitanja za dr Predraga Majcana, načelnika dermatovenerologije KBC Zvezdara.

- Psorijaza može da zahvati i zglobove. Veliki problem je to što bolest deluje i na psihu pacijenta, jer ljude koji imaju kožne promene to psihički opterećuje. Kada uočite neke promene na koži, nemojte lutati, već se prvo javite svom dermatologu. Psorijaza nije zarazna bolest, ne prenosi se. Pacijenti mogu patiti od depresije, mogu imati neku formu anksioznosti, razne strahove, povlače se u sebe. Često okolina stigmatizuje obolele, ne razume vas i vi tako više patite, a što se više nervirate stanje se pogoršava. Fizički izgled jeste dominantan na početku komunikacije s ljudima. Oko pet odsto pacijenata u svetu pokuša samoubistvo - ukazao je dr Majcan na ovaj zabrinjavajući podatak.

- Poremećen je kvalitet života. Ako su promene na dlanovima i stopalima, tu koža zadeblja i puca, i bilo kakva aktivnost poput pisanja ili fizičkog rada je nemoguća. Sportske aktivnosti su takođe gotovo nemoguće. Pacijentima je potrebna velika podrška. 

Šta je uzrok?

- Nekada to mogu biti razne infekcije, na primer bakterijske: upala grla, upala pluća... Nekada mogu biti virusne infekcije. Nekada lekovi mogu biti "okidač" (beta blokatori), a nekada stres ili genetika. Ako je neko u porodici od bliskih srodnika imao psorijazu, postoji mogućnost da ćete je imati i vi. Može da se pojavi i kod dece i kod starijih osoba, nema pravila. Kod nekih osoba psorijaza može zahvatiti zglobove i to je takozvani psorijatični artritis. 

Biološka terapija

Za sada, biološka terapija je najefikasniji vid lečenja. 

- Kod nas se primenjuje u poslednjih nekoliko godina. Veoma je kvalitetna i kod nas i u svetu. Trenutno su kod nas odobrena dva leka i to su lekovi u obliku injekcije. Pacijent dolazi u svoju zdravstvenu ustanovu kod dermatologa i prima terapiju. Jedan lek se daje prvih pet nedelja jedanput nedeljno, a potom na mesec dana. Drugi lek daje se jedanput mesečno pa nakon toga na tri meseca. I tako do daljeg. Medicina napreduje i nadamo se da ćemo do Nove godine dobiti i savremeniji lek koji ima bolji efekat, ali i sa ova dva imamo više nego pozitivna iskustva. Dokazano je da biološka terapija pomaže u lečenju kože, ali doprinosi i dužem životnom veku

Foto: YouTube screenshot

 
Koje terapije još postoje?

- Svi koji primete promene na koži trebalo bi da se obrate najpre svom dermatologu kako bismo utvrdili o kojoj je kliničkoj formi bolesti reč. Ako su promene manje, dajemo lokalne preparate. Ukoliko je zahvaćena veća površina kože, postoje lekovi. Često se koristi i fototerapija koja daje odlične rezultate, a to je primena UV zraka po određenom terapijskom modalitetu i pod nadzorom lekara. Ako ona ne pomaže i zahvaćena je velika regija kože ili genitalije, tu je najbolji izbor biološka terapija. Najveći broj pacijenata odlično reaguje na biološku terapiju i promene se totalno povlače.

Ishrana

Kada je reč o hrani, dr Majcan savetuje zdrav način ishrane. 

- Uvek kažem da čovek mora sam sebe da osluškuje. Trebalo bi izbegavati suhomesnate proizvode i konzervisane namirnice. Dokazano je da naši pacijenti baš zato što pate, konzumiraju više alkohola, a on dodatno negativno deluje na organizam. Brojni su i pušači među pacijentima, a pušenje negativno deluje i na kožu i na celokupno zdravlje. Dokazano je i to da pacijenti koji boluju od psorijaze imaju povećane troškove života, jer moraju da često kupuju brojne lekove i kreme - kazao je u "Uranku" dermatolog Majcan. 

 

 

 

 

Ostavite komentar