Lifestyle > Zdravlje

Hrana koja izaziva SRČANI UDAR: Kardiolozi sastavili spisak NAJOPASNIJIH NAMIRNICA za naše srce

Jedno od naših omiljenih jela, za koje verujemo da je zdravo, zapravo "ubija" srce

Izvor: K1info/mondo.rs

24/10/2022 > 08:43

podeli vest:

Hrana koja izaziva SRČANI UDAR: Kardiolozi sastavili spisak NAJOPASNIJIH NAMIRNICA za naše srce
Foto: Shutterstock


Kardiovaskularne bolesti predstavljaju najučestalije bolesti i vodeći uzrok smrtnosti među građanima Srbije. Kako bismo smanjili rizik od obolevanja, potrebno je da vodimo računa o ishrani i načinu života. Tako smo nedavno imali prilike da saznamo da omiljeno jelo kod nas, za koje verujemo da je zdravo, zapravo "ubija" srce.

Kardiolozi su sastavili spisak namirnica koje štete zdravlju srca. Ukoliko se jedu u prevelikim količinama, ove namirnice mogu da izazovu srčani udar. Savet lekara je da ih izbacimo, a evo koje namirnice se smatraju najgorim za srce:

Na 100 grama prženog krompira dodaje se i 8 grama trans masti koje nisu prirodnog porekla, već nastaju višestrukim zagrevanjem biljnih ulja. Ove masti povećavaju holesterol u krvi i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Crveno meso
Ukolikose crveno meso jede više od tri puta nedeljno, postoji mogućnost za pojavu kardiovaskularnih bolesti. Svi znaju koliko je prerađeno meso loše po zdravlje, ali preterana konzumacija crvenog dovodi do povišenog nivoa holesterola i srčanih bolesti.

Foto: Pexels.com

 

Pica
Jedno parče pice sadrži 10 grama masti, od kojih su 4,4 grama zasićene masnoće. Savet kardiologa je da pojedete samo jedno parče pice nedeljno, ali samo ukoliko ne postoji šansa da je potpuno izbacite iz ishrane.

Pržena hrana

Termička obrada na visokoj temperaturi stvara velike količine trans masti koje su jedan od glavnih krivaca za probleme sa srcem. Istraživanja tako pokazuju da se u Kini, gde se meso obično peče ili kuva, srčana oboljenja ređe javljaju nego u zemljama gde se češće konzumira pržena hrana. Nismo ni svesni koliko soli unosim modernim načinom ishrane, pa ljudi unesu tri do četiri puta više od preporučene dnevne količine. Višak soli u telu uzrokuje oštećenje i začepljenje krvnih sudova, a kardiolozi preporučuju da čovek dnevno ne bi smeo da pojede više od pet grama soli.

Foto: Pixabay.com

 

Beli hleb
Redovno konuzmiranje hrane koja je bogata ugljenim hidratima takođe povećava rizik od nastanka srčanih bolesti. Naučnici sumnjaju da je ovo jedan od čestih faktora koji dovode do srčanih udara.

 

 

 

Ostavite komentar