Lifestyle > Zdravlje

3 BOLESTI koje češće pogađaju MUŠKARCE

Stručnjaci u Britaniji objavili izveštaj o zdravlju muškaraca i o bolestima koje su najrasprostranjenije... i došli do zanimljivih otkrića

Autor: K1 info/ rts.rs

25/10/2022 > 14:00

podeli vest:

3 BOLESTI koje češće pogađaju MUŠKARCE
Foto: Freepik.com


Prema dosadašnjim saznanjima, tri zdravstvene tegobe češće se javljaju kod muškaraca nego kod žena.

Problemi sa zubima

Od problema sa zubima pati skoro polovina muške populacije u svetu. Prethodna istraživanja potvrdila su vezu između pojedinih stanja oralnog zdravlja i smrtnosti.

U studiji objavljenoj u časopisu National Library of Medicin, navodi se da gubitak zuba, čest zubni karijes, parodontalne bolesti, ukazuju na povećanu smrtnost kod muške populacije.

Stomatolozi savetuju da je sve to moguće sprečiti odgovarajućom higijenom zuba i desni, zdravom ishranom, i redovnim pranjem zuba, minimum dva puta tokom dana, kao i redovnim posetama stomatologa.

Foto: Pixabay.com

 
Glavobolja

Druga zdravstvena tegoba koja često pogađa muškarce je glavobolja. Čak 44.000 od 100.000 muškaraca hronično pati od glavobolje. One mogu biti veoma iscrpljujuće i mogu negativno da utiču na svakodnevni život.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije glase da je glavobolja među najčešćim problemima nervnog sistema, a najnovija istraživanja pokazuju da su muškarci najugroženiji.  

Tuberkuloza

Tuberkuloza (da, nažalost, još uvek postoji) je česta bolest koja pogađa mušku populaciju. To je bakterijska infekcija koja se širi kapljično, udisanjem sitnih kapljica prilikom kašlja ili kijanja zaražene osobe. Tuberkuloza je ozbiljno stanje, ali se leči, a potrebno je utvrditi dijagnozu na vreme. Lečenje je fokusirano na jačanje pluća obolelog.

Ostavite komentar