Priče > Društvo

"ZEMLJOTRES" u glavi svake TRUDNICE: Da li treba da imam SEKSUALNE ODNOSE ili ne?

Psiholozi upozoravaju da žene u trudnoći strahuju za plod, za život deteta, ali i za društveni život. Veoma im je važna podrška partnera

Izvor: K1info

24/09/2022 > 17:08

podeli vest:

"ZEMLJOTRES" u glavi svake TRUDNICE: Da li treba da imam SEKSUALNE ODNOSE ili ne?
Foto: Pixabay.com


Za svaku buduću majku ljubav je izuzetno važna, kao i seks. Dokazano je da su intimni odnosi u trudnoći prava blagodet za organizam majke, ali se trudnice često brinu da na taj način ne naškode bebi ili jednostavno nemaju izraženu želju za odnosom. 

Psiholog Marija Milenković, inače majka dvoje dece, bila je gost emisije “Vikend na K1” i tom prilikom je govorila o problemima sa kojim se susreću buduće mame i kada se gubi seksualna funkcija žene u trudnoći.

- Žene strahuju za plod, za život deteta, ali i za društveni život. Jako je važno da se razvija veza koju stvaramo sa detetom, ali na početku trudnice nisu svesne da su u drugom stanju. Dolazimo u situaciju da kada naiđu crne misli i jako su važni plač, suze, podrška i neko ko je non-stop pri ruci. Budite tolerantni prema svojim trudnicama. Kada uđemo u poslednja tri meseca trudnoće tada je osećaj prema plodu vrlo konkretniji. Trudnice osećaju da se pomera to nešto u stomaku, da je to nešto živo. Tada počinjemo da razmišljamo o tome kakav ćemo da budemo roditelj i tada se gubi seksualna funkcija žene. Žena više nije na taj način privlačna i dopadljiva možda svom partneru u vezi u kojoj se nalazi - objašnjava Milenković. 

Foto: K1info

 

Ona dodaje da žene često dolaze  sa dilemom: "Da li treba i dalje da se održavaju seksualni odnosi ili ne?"

Sve može da se nauči

Stručnjaci kažu da je medicina dosta napredovala tako da danas i ona može da pomogne trudnicama.

- Kako ćemo izneti trudnoću, da li ćemo se ugojiti, da li ćemo dobiti dijabetes, ne zavisi samo od nekih faktora i od nekih parametara, već od našeg psihološkog stanja. Treba da naučimo kako ćemo da se umirimo u trudnoći, kako ćemo da meditiramo. Neke žene su tek u trudnoći naučile šta znači usresrediti se na sopstveno telo. Sve može da se nauči. To se uči i u školama roditeljstva, a treba da se uvede i u pripremu žene za trudnoću.

- To opet zavisi i od dijagnoza i od načina trudnoće. Jako je važno da žena tu dobije jednu drugu dimenziju koja uzima primat nad njenim životom. Kada sve to skupimo zajedno nije ni čudo što je haos u glavi trudnice. Jako je važno da li je trudnoća željena. Da li buduća majka može sebe da zamisli u budućem životu i nekim stabilnim odnosima. Tu su i razumevanje i briga na početku, kada pričamo o običnim trudnoćama. O trudnoćama koje su planirane, gde su u pitanju zdrave žene i gde ne postoje neki patološki nalazi, onda briga ide lakše - kaže psiholog.

Milenković je podelila i svoje lično iskustvo:

- Recimo ja sam imala tešku dijagnozu i pored svih znanja koje sam imala nije lako boriti se. Zaista, teško je udovoljiti takvoj ženi, odnosno potpuno je razumeti u svakom smislu te reči.

Na pitanje, da li žene treba da se plaše trudnoće i zašto je to blagosloveno stanje, Milenković je odgovorila:
- Nešto treba da pustimo prirodi. Kako se menja telo tako se menja i psiha žene. Žena postaje otpornija i jača u tim trenucima. Želi da se bori. Taj motiv borbe za život je ovde naglašeniji nego ikada. Kada žena ostane u drugom stanju kažemo da je telo spremno da iznese neki novi život. 

 

 

 

Ostavite komentar