Priče > Društvo

Turističke agencije MEŠETARE s cenama goriva, krivicu svaljuju na avio-prevoznike, a CEH PLAĆAJU PUTNICI

Turističke agencije u Srbiji, koje su bez adekvatnog obrazloženja od putnika tražile doplatu za aranžman, moraće da vrate novac

Autor: K1

24/09/2022 > 09:25

podeli vest:

Turističke agencije MEŠETARE s cenama goriva, krivicu svaljuju na avio-prevoznike, a CEH PLAĆAJU PUTNICI
Foto: Pixabay.com


Turistička inspekcija podnela je zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv agencija koje građanima nisu poslale dokumentovano obrazloženje i matematički obračun na osnovu koga je došlo do povećanja cene aranžmana.

Foto: K1info

Dejan Gavrilović, Efektiva

- Pokrenuta je prekršajna prijava od strane turističke inspekcije protiv jedne turističke agencije zbog toga što nisu postupali u skladu sa zakonom i nije putniku dala matematički obračun koji bi njemu objasnio zašto mu agencija traži novac. Nisu objasnili kako je povećanje cene nafte uticalo na povećanje cene prevoza i kako se to reflektuje baš na jednog putnika. Agencija to nije uradila i on je to prijavio turističkoj inspekciji. Inspekcija je onda utvrdila nepravilnost i pokrenula prekršajnu proceduru. Sada taj putnik pokreće i potrošački spor pred nadležnim sudom u nameri da mu agencija taj novac vrati. Ako pričamo o prekršajnoj prijavi ja znam za tri slučaja, pretpostavljam da ih ima više. Znam za nekoliko desetina dogovora gde se putnik požalio u turističkoj inspekciji posle čega su oni obavestili agenciju. Posle toga je došlo do dogovora. Objavljivali smo dokumenata gde se vidi da agencija prihvata da vrati novac putniku. Takve aktivnosti nisu u skladu sa zakonom i zato će agencije koje su tako radile morati da vrate novac putnicima - rekao je Dejan Gavrilović iz Efektive.

Prema rečima predstavnika Udruženja turističkih agencija i turističkih radnika Srbije “Inicijativa TAS”, Dragana Subotića, takve situacije su se dešavale i ranije.

 - To se događalo pre nekih sedam, osam godina kada smo imali od avio-kompanija zahtev da se doplati taksa za gorivo zbog poremećaja cena goriva na tržištu. Da li je to zakonom dozvoljeno - jeste. Ko diktira to? Isključivo avio-kompanije. Naša domaća avio-kompanija od koje većina agencija zakupljuju čartere za organizaciju letovanja, “Er Srbija”, bila je nekoliko desetina puta kontaktirana da uskladi svoje poslovanje sa zakonom o zaštiti potrošača, odnosno da nama kao korisnicima koji smo potpisali ugovor sa njima dostave sve ono što je potrebno po zakonskim normativima, da nam dostave sve obračune, da nam dostave presek između onoga što smo mi potpisali sa avio-kompanijom za zakup čarter leta. To je jedna procedura u kojoj se ni Air Serbia nije snašla, niti je to učinio Air Cairo koji takođe ima čartere iz Beograda ka Hurgadi.

Foto: Pexels.com

 

- Niti su znali kako izgleda ta kalkulacija, niti su nam je dostavili na vreme, iako je to jednostavna matematička formula. Uspeli smo na kraju da izdejstvujemo da dobijemo razliku cene koštanja između ugovorene cene leta i nove cene leta, odnosno poskupljenja goriva. Skoro smo dobili kalkulativno obrazloženje iako celo leto traje “borba sa vetrenjačama”. Niti je turistička agencija ta koja može to da izvede, da uradi kalkulaciju potrošnje kerozina, goriva, jer jedan avion ne toči samo gorivo u Beogradu kada poleće. Toči gorivo i prilikom povratka u Grčkoj, Turskoj, Egiptu. I tu se javlja razlika u ceni. Bila je muka za kompanije da se usklade sa zakonom o zaštiti potrošača. Takođe, turističke agencije nisu mogle da se usklade sa zakonom o zaštiti potrošača jer avio-kompanije nisu mogle da odrade obavezan deo posla. To je takva kalkulacija koju mi možemo da predstavimo putnicima u trenutku jer su oni svi obavešteni u predugovornim radnjama i ugovorima da će biti doplata takse. Mnoge turističke agencije su u tom neznanju preterivale sa dodatnim troškovima za gorivo kako bi pokrili svoje troškove. Većina je mešetarila sa tim. Zbog zakonskih normativa ostavljen je prostor za mešetarenje.

Predstavnik Efektive je rekao da ova priča svakako kreće od avio-kompanije, ali pomenuo je i ugovore koje turističke agencije potpisuju sa avio-prevoznicima.

- Mislim da su problem i labavi ugovori koje turističke agencije potpisuju avio-prevoznikom. Zamislite da sad kupujete nameštaj, platite ga i očekujete ga za mesec dana. Vi sada isplatite cenu nameštaja, posle 10 dana vas pozovu i kažu poskupelo je drvo moraš da doplatiš još 10.000, posle 15 dana zovu i kažu poskupela je koža moraš da doplatiš još. U toj situaciji vi ne znate koja je cena. Ovde bi najpoštenije bilo da agencije potpisuju ugovor sa avio-kompanijom, a u tom ugovoru mora da postoji klauzula koja štiti agenciju. Klauzula mora da sadrži deo koji kaže: “Kada mi damo novac za zakup čartera, to je cena koja važi u tom trenutku. Ako vi posle toga pribegavate nekom povećanju ili niste u stanju da ispunite ugovornu obavezu onda ćete vi nama plaćate penale. Kada bi se takvi ugovori pravili onda agencija ne bi morala da prevaljuje troškove na putnika nego bi bila obezbeđena. Kada platim nešto računam da je to ta cena. Da li će oni da se snalaze za gorivo sada ili će da čekaju da poskupi ili pojeftini mene to ne zanima - rekao je Gavrilović.

 

 

 

Ostavite komentar