Vesti > Srbija

Sestre ispunile DEDIN AMANET: Kuću NISU ZAKLJUČALE, već napravile - RAJ ZA DUŠU

Seste Milica i Milena su iskoristile lokdaun za vreme korona pandemije i malo po malo, porodičnu kuću su preuredile u turističku atrakciju

Autor: RINA

25/09/2022 > 17:41

podeli vest:

Sestre ispunile DEDIN AMANET: Kuću NISU ZAKLJUČALE, već napravile - RAJ ZA DUŠU
Foto: RINA


Bez sumnje je pandemija koronavirusa mnoge iz velikih gradova vratila na selo. Bogatstvo prirode koje poseduje Srbija bilo je najbolje utočište tokom teških dana lokdauna.

Još jedan primer koji ovo potvrđuje stiže nam iz sela Vaganac kod Topole. Na imanje svog dede vratile su se sestre Milica i Milena i odlučile da započnu posao u vezi sa seoskim turizmom, koji je poslednjih nekoliko godina u stalnom usponu.

- Sestra i ja smo ovde odrasle, svaki pedalj ove zemlje budi sećanja i vraća nas u detinjstvo kada smo bile nekako najsrećnije. Satima smo se igrale na prostranim livadama oko kuće, skrivale se i jurile potpuno bezbrižne i sigurne, jer je deda uvek bio tu negde i oštrim okom nadzirao gde smo i šta radimo - kaže Milica Nešić Stanoković.

- Duboko u našim srcima ostao je amanet "ne dajte da se kuća zaključa", a naš deda je uvek imao uzrečicu "ajdemote“, treba ovo da se uradi, treba ono i to je u našim glavama uvek odzvanjalo. Zato smo i odlučile da po toj dedinoj uzrečici nazovemo domaćinstvo. Jedinstveno je, a pored toga, emotivno smo vezane za tu reč - ističe Milica Nešić Stanoković.

Dodaje da je u njihovom slučaju korona virus zapravo doneo dobro delo, jer su često bile na imanju i kako su imale previše slobodnog vremena sređivale su deo po deo. Ulagali su i opremali svaki kutak po njihovom ukusu, sređivali dvorište. Koš gde je nekada skladištena hrana za zimu za životinje preuredile su u prostor za dečiju igru.

Milena Nešić Pavković kaže da sve što su uradile prevashodno je bilo za njih i prijatelje sa kojima bi odmarali i uživali sa decom. Kasnije su odlučile da vrata svog doma otvore i za turiste koji su željni sela, prirode i tišine.

Dve starije kuće, sa kuhinjom i kupatilom, opremljene su u etno stilu, sa prostranim sobama za odmor. Vinski podrum porodične kuće je preuređen, pa se u njemu mogu održavati i manja okupljanja za ljubitelje ovog pića.

- Naše seosko turističko imanje Ajdemote se nalazi na starom putu Topola - Aranđelovac u selu Vaganac u Manojlovića kraju. Ušuškani smo između Oplenca, Bukulje i Kosmaja i sve je blizu za posetiti. Obzirom da je Topola turističko mesto i da postoji potreba za smeštajem sve većeg broja gostiju, svako ko ima želju da se ovde smesti dobrodošao je - kaže Milica.

 

 

 

 

Ostavite komentar