Priče > Društvo

Čeda Jovanović objasnio zašto je išao na Evroprajd

Treba omogućiti ljudima da žive u skladu sa pravima koja su garantovana ustavom, kaže lider LDP-a

Izvor: K1info/Tanjug

19/09/2022 > 15:47

podeli vest:

Čeda Jovanović objasnio zašto je išao na Evroprajd
Foto: Tanjug/Tanja Radovanovic


Lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao je danas da je prisustvovao šetnji LGBT populacije u subotu, jer smatra da je njegova dužnost i obaveza da podrži one čija su prava ugrožena.

- Beogradom su pre toga šetali u porodičnoj šetnji, bilo je litija, stalno se nešto dešava i nikada se nije postavilo pitanje prava tih ljudi da to rade, niti je nekome palo na pamet da zbog zbog toga nekome razbije glavu ili lopatom udari policajca - kazao je Jovanović za Tanjug, povodom dešavanja uoči i tokom manifestacije Evroprajda.

Ocenio je i da se Srbija vratila unazad u prošlost u kojoj takvi skupovi nisi imali podršku.

Naveo je da se grupa građana koja je izašla na ulice da protestuje protiv Evroprajda ne bori za tradicionalne porodične vrednosti, već da iza toga stoje konzervativne snage koje pokušavaju Srbiju da vrate na onaj nivo na kom je ona bila devedesetih godina.

Jovanović je rekao i da ga je razočaralo ponašanje crkve, jer je patrijarh Porfirije, kaže, podržao prošlogodišnji prajd, dok je sada, tvrdi, poslao poruku da nisu svi jednaki.

- Druga poruka da se ''zlo ne može lečiti'' bila je benzin u vatru i smatram je osnovom za postupke onih koji su potom izašli i pokušali da naprave haos u Beogradu. Treba omogućiti ljudima da žive u skladu sa pravima koja su garantovana ustavom i nikad se neću pomiriti sa idejom da im neko nasiljem ta prava uskraćuje - naveo je Jovanović.

Foto: ATA Images

 

Dodao je da LGBT zajednica postoji oduvek i naveo da su oni koji su se pobunili protiv ostvarivanja njihovih prava doprineli dešavanjima tokom šetnje.

Na pitanje kako ocenjuje reakciju države i da li je bezbednost učesnika skupa bila na zadovoljavajućem nivou, Jovanović kaže da je ipak postignut neki kompromis, jer je održan skup ispred Ustavnog suda, a policija obezbedila šetnju učesnika prajda do lokacije gde je održan koncert.

- Ranijih godina policija je to rešavala preventivno i unapred, ovoga puta je sve to bilo komplikovanije, ali policija ne može da dozvoli da neko maltretira ljude ili da ih bilo gde neko fizički ugrožava - kazao je Jovanović.

Na pitanje šta očekuje od posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Njujorku, i kako će to uticati na poziciju naše zemlje, Jovanović kaže da se obično na Generalnoj skupštini UN apelovalo na razumevanje i tražila podrška za rešavanje kosovskog pitanja, ali da će sada to pasti u senku drugih problema.

- Sada je sve u senci rata u Ukrajini, tako da je ovo najgori trenutak u kojem smo se mogli naći tamo. Teško je razumeti zapad koji insistira na očuvanju celovitosti u Ukrajini, a sa druge strane to ne važi za teritorijalni integritet Srbije - kazao je Jovanović.

Ostavite komentar