Priče > Društvo

Šta se dešava DAN POSLE: Za istim STOLOM - organizator i protivnik Evroprajda

U Tanjugovom studiju stavolve su sučelili Milica Ðurđević Stamenkovski (Zavetnici) i Goran Miletić, koordinator Evroprajda

Izvor: K1info/Tanjug

18/09/2022 > 12:12

podeli vest:

Šta se dešava DAN POSLE: Za istim STOLOM - organizator i protivnik Evroprajda
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić/Jadranka Ilić


Predsednica srpske stranke Zavetnici Milica Ðurđević Stamenkovski ocenila je danas da se u Beogradu na Evroprajdu dogodio poraz institucija jer se pokazalo da su grupe i lobiji iznad zakona.

Ona je za Tanjug rekla da su vlasti Srbije juče pokazale da ne mogu da se odupru zahtevu američkog ambasadora i zapitala se kako će odgovoriti na ozbiljnije izazove.

Rekla je da se radi o igrokazu vlasti kako litije ne bi bile održane, te da se sve vreme znalo šta će se desiti oko šetnje. Dodala je da je postojala odluka suda i MUP-a, i ukazala da, slagala se sa njima ili ne, poštuje institucije.

Navela je da nije želela političke poene, jer da je drugačije, bila bi sa ljudima koji su se juče protivili šetnji Eroprajda.

- Nismo pozvali juče na okupljanje. Izazivanje nereda nije naša odgovornost - rekla je ona i navela da su juče i crkve bile blokirane čime su uskraćena prava većine.

Kazala je da predsednik Aleksandar Vučić nema mogućost da se sakrije iza premijerke Ane Brnabić i ocenila da je juče ambasador Amerike Kristofer Hil poručio da je iznad zakona i institucija Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Poruke solidarnosti uputila je povređenim policajcima sa željom za brz oporavak.

Stamenkovski je upozorila da zadizanje suknje tokom prajd šetnje ispred crkve Svetog Marka i spomenika Milici Rakić nisu ni evropske vrednosti, ni civilizacijske tekovine, ni odbrana bilo čijih prava.  Poručila je da nasilje koje postoji u Srbiji treba da svi osude, a da od učestalog nasilja koje trpe, treba zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji. 

Ona je rekla da se učesnik koji je zadizao suknju tokom prajd šetnje u centru Beograda na albanskom glasno zalagao za republiku Kosovo, i zapitala se da li bi to bilo moguće u Prištini.

- Gde su institucije Srbije? Kako je moguće da je zabranjena litija, sa stavovima većinske Srbije, a nije Evroprajd - zapitala se ona.

Opisujući bezbednosnu pretnju ona je navela da su juče u Beogradu bili policajci iz cele Srbije, i zapitala se ko bi onda reagovao da je Aljbin Kurti sa ROSU nešto pokušao na severu Kosova.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Ocenila je da juče MUP bio selektivan jer je zabrana bila opšta, a jednima je bilo obezbeđeno kretanje, dok su drugi bili blokirani. Istakla je da je njoj bilo sprečeno kretanje jer nije mogla u Skupštinu, kao i velikoj većini građana.

Navela je i da nema smisla podnositi krivične prijave jer se juče pokazalo da je manjina iznad zakona.

- Osuđujem svako nasilje apsolutno, ali je ceo prajd nasilje nad čitavim društvom - rekla je ona i ocenila da je vlast u Srbiji juče odigrala "dupli pas".

 

 

 

Ocenila je i da je lažna simetrija da su juče Rusi bili sa jedne, a Zapad sa druge strane, i navela da se ruski ambasador nije oglašavao.

Miletić: Policija radila odlično, generalno zadovoljni

Koordinator Evroprajda Goran Miletić rekao je za TV Tanjug da je generalno zadovoljstvo načinom na koji je juče protekao skup i ocenio da je policija svoj posao radila odlično, ali da treba jasno da se kaže i utvrdi ko vrši nasilje.

On je za Tanjug rekao da su "pojedine neprikladne scene tokom šetnje od strane učesnika rezultat zabrane koja se desila".

Miletić je objasnio da su organizatori kroz dopunu prijave za koncert na Tašmajdanskom stadionu dobili papir od MUP-a sa saglasnošću sa okupljanjem pred Ustavnim sudom i odlaskom na koncert.

Ocenio je da je tužno ograničavati empatiju samo na povređenje policajce, i istakao da je zaslužuje svako povređeno ljudsko biće. Miletić je rekao da je čitava grupa Albanaca iz Tirane bila napadnuta posle koncerta kada su krenuli do hotela, te da to nije imalo veze sa šetnjom.

Miletić je ocenio da je policija, uprkos problemima koji su postojali, radila svoj posao odlično. Ocenio je da je i juče pokazano da nasilje ne čine učesnici prajd šetnje, nego neki drugi ljudi. Poručio je da treba jasno da se kaže i utvrdi ko vrši nasilje. 

 

On smatra da je Evroprajd dosta dobrog doneo LGBT populaciji u Srbiji. Rekao je da su kolona i šetnja juče prošli samo sa jednim incidentom na koji je policija reagovala.

- Nasilje u društvu mi je potpuno neshvatljivo. Ono je produkt pumpanja proteklih nedelja u medijima - rekao je on i dodao da se sada kad je sve prošlo na pojediničnim primerima pravi novo zastrašivanje.

Ocenio je da 70-80 ljudi u kapuljačama nisu bile kredibilna pretnja, kao da je problem bio što policija nije unapred znala hoće li to biti sva pretnja.

Miletić je rekao i da je stvaranje atmosfere nasilja pred šetnju krivo za jučerašnje blokiranje crkava, te da niko od učesnika nije hteo u crkvu.

 

 

 

Ostavite komentar