Priče > Društvo

DECA GUBE DAH, poplave i ZACENJUJU SE! Ova BOLEST SE VRATILA, traje 100 DANA

Sve nas je iznenadio veliki kašalj kojeg nije bilo dugi niz godina, kaže dr Olivera Ostojić

Izvor: K1info/pink.rs

24/11/2023 > 08:33

podeli vest:

DECA GUBE DAH, poplave i ZACENJUJU SE! Ova BOLEST SE VRATILA, traje 100 DANA
Foto: Freepik.com


Sezona je respiratornih infekcija, stomačnih virusa, a među decom raste i broj obolelih od velikog kašlja.

Dr Olivera Ostojić, dečiji pulmolog iz KBC "Dragiša Mišović", rekla je da je u toku sezona velikog kašlja koji se tako zove i po upornosti i po trajanju, ali da i drugi virusi napadaju decu i pune ambulante. Više od 100 virusa kruži među mlađom populacijom, a i roditelji i lekari posebno obraćaju pažnju na veliki kašalj, bolest od 100 dana, koja dugo nije bila prisutna među decom.

- Sezona je virusa kojih ima preko 100 i oni kruže u populaciji. Sve nas je iznenadio veliki kašalj kojeg nije bilo dugi niz godina. Veliki kašalj ili pertusis je bolest izazvana bakterijom. Mi imamo izuzetno dobru vakcinu i ona je u kalendaru obavezne vakcinacije - napominje dr Ostojić.

Navodi da se ova bolest ponovo pojavila među mališanima, jer je bilo onih roditelja koji su odbili da vakcinišu svoju decu.

Kako kaže, u ovom momentu nije reč o nevakcinisanoj deci, već o tome da ova vakcina ima vek trajanja i da sada veoma često obolevaju adolescenti, ali i odrasli i bebe u prvim mesecima života.

Simptomi velikog kašlja

Prva faza velikog kašlja traje nedelju dana i liči na skoro sve druge respiratorne infekcije, sa slabim opštim stanjem i povišenom temperaturom, objašnja doktorka.

- Posle toga dolazi faza od dve, tri, četiri nedelje, faza zacenjivanja koja je naročito dramatična za malu decu. Deca gube dah, povraćaju, poplave, zacenjuju se i onda ide ona faza oporavka kada prestaje povraćanje, faza kašlja je ređa, i na kraju dođemo do tog stotog dana kada bolest i prestaje - rekla je dr Ostojić.

Veliki kašalj leči se antibioticima u prve dve faze bolesti, nakon čega se preporučuju topli napici.

 

Ostavite komentar