Priče > Društvo

VELIKI KAŠALJ hara SRBIJOM: Ova BOLEST iznenadila je i DOKTORE, BEBE najugroženije

Vakcina protiv velikog kašlja je obavezna

Izvor: K1info/kurir.rs

20/11/2023 > 10:43

podeli vest:

VELIKI KAŠALJ hara SRBIJOM: Ova BOLEST iznenadila je i DOKTORE, BEBE najugroženije
Foto: Freepik.com

Od početka godine operisano je oko 4.500 dece, oko 20.000 dece je ambulantno zbrinuto, a dijagnostičkih procedura, poput magneta, rađeno je kod oko 175.000 dece

Uoči Svetskog dana deteta, koji se obeležava danas, direktor Dečje klinike u Tiršovoj dr Siniša Dučić govorio je za RTS o najčešćim bolestima kod dece u toj ustanovi, ali i sa izazovima s kojima se suočavaju.

Sezona je respiratornih infekcija, stomačnih virusa, a među decom se pojavio i veliki kašalj, koji ih je, kako kaže, iznenadio, ali protiv kog postoji vakcina. U ovom trenutku u vrtićima ima i varičela.

- To je bolest koju nismo imali prilike da srećemo - rekao je Dučić o velikom kašlju i dodao:

- Od početka ove godine bilo je deset pacijenata koji su prošli kroz našu ambulantu, gde je potvrđeno da imaju veliki kašalj, a sedam pacijenata je bilo hospitalizovano.

Foto: Pexels.com

 

Uglavnom su u pitanju najmlađi pacijenti, a najčešće se javlja u novorođenačkom uzrastu i u ranom dojenačkom uzrastu.

Vakcina protiv velikog kašlja je obavezna. Međutim, problem je što je potrebna i revakcinacija, a roditelji se s decom ne javljaju redovno na revakcinaciju. Što se tiče drugih infekcija, ima i obolelih od koronavirusa.

- Ima sporadično, to je sada sezonska bolest. Nemamo nijednog teškog pacijenta s koronavirusom poslednjih meseci - kazao je Dučić.

U ovom trenutku, kada govorimo o pregledima kod pedijatara, objašnjava Dučić, najčešće su u pitanju respiratorni i stomačni virusi kod dece.

- Tiršova je referentni centar za lečenje dece u regionu i svi pacijenti iz regiona dolaze kod nas. Dolaze neki na ispitivanje i lečenje, kao i pacijenti koji se, kada su iscrpljene sve mogućnosti lečenja u drugim centrima, upućuju na lečenje na Dečju kliniku. Tu su pacijenti koji boluju od malignih bolesti, pa do povreda, bolesti srca, urođenih anomalija - rekao je Dučić.

Naveo je da je od početka godine operisano oko 4.500 dece, oko 20.000 dece je ambulantno zbrinuto, a dijagnostičkih procedura - tipa magneta, elektrokardiografije, urađeno je kod oko 175.000 dece.

Foto: Pexels.com

 

- Ima puno dece koja boluju od malignih oboljenja, ima puno dece sa svim ostalim anomalijama - kazao je Dučić.

- Nedavno je bila urađena transplantacija bubrega kada je otac bio donor. Što na hemodijalizi, što na peritonealnoj dijalizi u ovom trenutku imamo 32 pacijenta i svi su kandidati za transplantaciju - naveo je direktor Tiršove.

Ostavite komentar