Priče > Društvo

SVEČANA AKADEMIJA povodom 75 godina MAŠINSKOG FAKULTETA: Nagrađeni NAJBOLJI STUDENTI, uručena SPECIJALNA PRIZNANJA

Na svečanosti u Amfiteatru Mašinskog fakulteta istaknuti su najvažniji rezultati u prethodnoj godini

Izvor: K1info/Tanjug

28/10/2023 > 15:20

podeli vest:

SVEČANA AKADEMIJA povodom 75 godina MAŠINSKOG FAKULTETA: Nagrađeni NAJBOLJI STUDENTI, uručena SPECIJALNA PRIZNANJA
Foto: TANJUG/ ALEKSANDAR JANČEVIĆ/bs


Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu je Svečanom akademijom "Korak ispred svih" danas obeležio 75 godina od njegovog formiranja kao nezavisne visokoškolske ustanove 1948. godine.

Pored obeležavanja 75 godina Mašinskog fakulteta, obeleženo je i 150 godina od kada je 1873. godine doneta odluka o uvođenju predmeta "Mehanika i nauka o mašinama" u visoko školstvo u Srbiji.

Na svečanosti u Amfiteatru Mašinskog fakulteta istaknuti su najvažniji rezultati u prethodnoj godini, nagrađeni su najbolji studenti, a zaslužnim pojedincima i organizacijama uručena su specijalna priznanja za doprinos razvoju obrazovanja i naučnog istraživanja. 

- Ponosimo se našom tradicijom i rezultatima u prošlosti, ali baš zbog toga i u ovoj godini velikih jubileja moramo biti na visini zadatka u svim segmentima rada - rekao je dekan Mašinskog fakulteta Vladimir Popović.

Dodao je da će razvojni prioriteti Mašinskog fakulteta u narednom periodu biti usmereni ka daljoj reformi nastavnih planova i programa, većoj vidljivosti i prepoznatljivosti Mašinskog fakulteta  u međunarodnom obrazovnom i istraživačkom prostoru, a sve u skladu sa maksimom – "Korak ispred svih".

Gostima su se obratili i izaslanik predsednika Srbije Dejan Savić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka prosvete Slavica Đukić-Dejanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, predsednik SANU Zoran Knežević i prorektor Univerziteta u Beogradu Zorica Vujić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije, ministarka zdravlja Danica Grujičić kao i brojne ugledne zvanice, predstavnici univerziteta, dekani fakulteta, predstavnici privrede i drugih organizacija s kojima Mašinski fakultet sarađuje, kao i nastavnici i studenti.

Na Svečanoj akademiji uručena je Specijalna plaketa za doprinos razvoju i afirmaciji Mašinskog fakulteta kompaniji "Elektroprivreda Srbije", dugogodišnjem partneru Mašinskog fakulteta na mnogim značajnim projektima.   

Plaketa za doprinos razvoju i jačanju ugleda Mašinskog fakulteta postuhumno je dodeljena Bojanu Babiću, šefu Katedre za proizvodno mašinstvo.
 

Ostavite komentar