Vesti > Srbija

BIOTEHNOLOGIJA, reč na koju je "ODLEPILA" Svetska banka: NEMA MNOGO zemalja kao što je SRBIJA...

Ovih dana u Vašingtonu su impresionirani ambicijom povodom inovacija koju naša zemlja pokazuje

Izvor: K1info/Tanjug

20/07/2023 > 20:02

podeli vest:

BIOTEHNOLOGIJA, reč na koju je "ODLEPILA" Svetska banka: NEMA MNOGO zemalja kao što je SRBIJA...
Foto: Printscreen/Tanjug


Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Jelena Begović razgovarala je u Vašingtonu o potencijalnim daljim ulaganjima Svetske banke, vezano za nauku, inovacije i start-ap ekosistem.

Današnjim susretima sa Dominikom Favrom, izvršnim direktorom i predstavnikom Srbije u Svetskoj banci i Karolinom Sančez, potpredsednicom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, ministarka Begović je nastavila posetu SAD, tokom koje je u Njujorku, na događaju u okviru Političkog foruma na visokom nivou u Ujedinjenim nacijama, predstavila Mapu investicionih prilika u skladu sa Ciljevima održivog razvoja za Srbiju.

Ona je istakla da je na sastanku u sedištu Svetske banke u Vašingtonu predstavila projekat Bio4 kampusa.

- Razgovarali smo o Projektu akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva, koji se već implementira u Srbiji i koji ima za cilj da kroz transformaciju naučnih instituta (menjanje načina kako se upravlja institutima, uvođenje strateškog razmišljanja i koncepta inovacija) jednostavno dođemo do promene u samom naučnom ekosistemu i da pojačamo inovacionu delatnost naučnih instituta, kao i da se poveća broj start-ap kompanija - rekla je ona.

Ona je dodala da je bilo reči i o daljim ulaganjima i planovima, pre svega za Bio4 kampus.

- Dogovorili smo se da počnemo razgovore o daljoj podršci kroz prisustvo različitih eksperata u Srbiji, koji će nam pomoći da razvijemo dalje Bio4 kampus i da povećamo broj start-apa koji se formiraju iz instituta i pomenuli smo da bi bilo dobro, pošto postoji interesovanje nekih fakulteta da se uključe u taj projekat, i da proširimo taj projekat na fakultete. Tako bismo zahvatili celu naučnu zajednicu i da polako zajedno menjamo i usklađujemo se sa savremenim događajima - rekla je ona.

Istakla je da je ideja o Bio4 kampusu sjajno primljena, kao što je sjajno primljeno i to što je država odlučila da zaista ulaže u nauku, i da, posle informacionih tehnologija i komunikacija, novi cilj države bude biotehnologija, tako da se Srbija kreće u smeru u kojem su krenule najrazvijenije zemlje.

Favro je rekao da je impresioniran ambicijom povodom inovacija koju Srbija pokazuje i dodao da je bilo ekstremno značajno videti kako Svetska banka reaguje na predloge koje je iznela ministarka Begović, na primer, kada je u pitanju veštačka inteligencija, biotehnologija.

- Nema mnogo zemalja koje dođu u Svetsku banku sa željom da razmene takva iskustva, a u slučaju Srbije je to prošlo ekstremno dobro i obećavajuće, radujem se da vidim konkretnu kolaboraciju i partnerstvo između Srbije i Svetske banke - rekao je on, koji je jedan od 25 izvršnih direktora odbora Svetske banke i predstavlja 9 zemalja, među kojima i Srbiju, na šta je, kako je istakao, "veoma ponosan, posebno nakon današnjeg sastanka.

Do kraja dana, ministarka Begović imaće sastanke sa Alison Švir, savetnicom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na temu biotehnologije i o budućoj saradnji i podršci u toj oblasti, a učestvovaće i na ekspertskom sastanku u Atlantskom savetu gde će se govoriti o digitalizaciji.

Ostavite komentar