Priče > Društvo

E, SAMO JE JOŠ TO FALILO: Beogradski fakulteti PODIGLI ŠKOLARINE, jedan skoro 50%

Rekorder je Mašinski fakultet, ali i sa tolikim povećanjem cene nije najskuplji fakultet

Izvor: K1info/Tanjug

22/02/2023 > 16:09

podeli vest:

E, SAMO JE JOŠ TO FALILO: Beogradski fakulteti PODIGLI ŠKOLARINE, jedan skoro 50%
Foto: Unsplash.com


Jedan broj fakulteta Univerziteta u Beogradu doneo je odluke o povećanju školarina, koje su po poznatim podacima za sada, povećane od devet pa sve do 46,8 odsto, koliko je školarinu za studente osnovnih studija povećao Mašinski fakultet. 

Dekani pojednih fakulteta i predstavnici studenata su posle sednice Senata Univerziteta u Beogradu objasnili šta su razlozi povećanja cena školarina. 

Dekan Biološkog fakulteta prof. dr Ljubiša Stanisavljević kazao je da su upisne kvote na tom fakultetu za buduće brucoše iste kao i prošle godine. 

- Školarine su povećane za 10 odsto. Moram da napomenem da je to povećanje bilo minimalno, imajući u vidu da Biološki fakultet u poslednjih 14 godina nije povećavao školarine - rekao je je Stanisavljević. 

Kako je naveo, školarine na Biološkom su i sada na donjoj lestvici školarina fakulteta na UB. 

- Bile su 90.000 dinara za osnovne akademske studije, a sada će biti 100.000 godišnje. Na specijalističim studijama su bile 100.000, sada će biti 110.000, a na doktorskim je bilo 110.000, sada je 120.000 - pojasnio je dekan.  

Dekan Fakulteta organizacionih nauka prof. dr  Milan Martić rekao je da je taj fakultet predložio blago povećanje kvote za 40 mesta na teret budžeta, te da se nada da će to država odobriti, imajući u vidu interesovanje studenata za upis na osnovne akademske studije. 

Dodao je da su na ostalim nivoima kvote za upis iste kao i prošle godine.

- Što se tiče školarina, imajući u vidu stopu inflacije, predložena je korekcija cena za 9,2 odsto na FON-u za osnovne studije, na specijalističkim akademskim studijama nema promene, a na master, zavisno od programa, od šest do osam odsto je predlog za povećanje školarine. Na doktorskim studijama planirano je povećanje takođe od šest odsto - kazao je Martić. 

Foto: Tanjug/Nebojša Raus

 

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Žaklina Stojanović rekla je da kvote za upis ove akademske godine nisu menjali, jer taj fakultet spada u jedan od onih koji imaju najveću upisnu kvotu kada je reč o broju stidenata koji se finansiraju iz budžeta.

Kako je navela, jedna trećina studenata koji će se upisati na Ekonomski fakultet pretrpreće posledice povećanja školarine i snositi deo ukupnog povećanja cena. 

- Ekonomski fakultet u Beogradu ima odredbu koja je definisana odlukom Saveta da se školarine usklađuju sa stopom inflacije. Ove godine smo, imajući u vidu težinu situacije u kojoj se nalazimo, taj procenat ipak prilagodili na način da se odnos između tereta koji preuzima student i njegova porodica i Ekonomski fakultet podeli na dva prema jedan i povećanje školarina je za 9,1 odsto - rekla je Stojanović.

Ana Ćurić ispred Studentskog parlamenta je istakla da je parlament doneo odluku da sprovede anketu o upisnim kvotama i o školarini. 

- Fokus je bio na školarinama i za sada su to uglavnom povećanja od 10 do 15 odsto za fakultete za koje imamo prikupljene podatke. Za sada školarina je najviše podnuta na Mašinskom fakultetu za 46,8 odsto, ali i sa tim povećanjem imaju cenu školarine koja nije najviša na Univerzitetu - rekla je Ćurić.  

 


 

 

Ostavite komentar