Vesti > Politika

POSTIGNUT DOGOVOR U SKUPŠTINI! Oni koji su promenili prebivalište u OVOM PERIODU neće moći da GLASAJU na novoj adresi

Skupština Srbije sutra će raspravljati o predloženim izmenama Zakona

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Kristina Jokić

09/05/2024 > 15:27

podeli vest:

POSTIGNUT DOGOVOR U SKUPŠTINI! Oni koji su promenili prebivalište u OVOM PERIODU neće moći da GLASAJU na novoj adresi
Foto: Freepik.com


Parlamentarne grupe u Skupštini Srbije postigle su dogovor o izmeni Zakona o lokalnim izborima, tako da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci neće moći da glasaju na novoj adresi.

Dogovoreno je da ograničenje važi za građane koji su prebivalište promenili u periodu od 3. jula 2023. do 3. juna 2024. godine.

Birački spisak biće zatvoren 17. maja, pa će izmene Zakona biti na dnevnom redu već na sutrašnjoj sednici Skupštine Srbije.

Kako RTS saznaje, izmene Zakona o lokalnim izborima predložiće opozicione stranke. Pre nešto više od dve nedelje, 23. aprila, poslanici su usvojili izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, kako bi rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima bili pomereni, odnosno, da bi svi lokalni izbori mogli da budu održani 2. juna.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je 3. aprila raspisala izbore za odbornike Skupštine Grada Beograda, a po usvajanju izmena Zakona, 26. aprila raspisala je i izbore za odbornike 66 lokalnih samouprava.

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić potom je za 2. jun raspisao izbore za odbornike u 17 gradskih opština.

Ostavite komentar