Priče > Društvo

MLADI NAUČNI TIM treba da pretvori Kragujevac u HARVARD ili LUVEN

Predstavnici FMN uspešno su se predstavili na 9. Evropskoj sekciji Internacionalne akademije za kardiovaskularna istraživanja u Temuišvaru

Izvor: K1info

16/10/2023 > 11:53

podeli vest:

MLADI NAUČNI TIM treba da pretvori Kragujevac u HARVARD ili LUVEN
Foto: FMN


Predstavnici FMN, dekan prof. dr Vladimir Jakovljević sa svojom istraživačkom grupom za funkcionalna i predklinička istraživanja, uspešno su se predstavili na 9. Evropskoj sekciji Internacionalne akademije za kardiovaskularna istraživanja u Temišvaru sredinom oktobra. 

Osam verbalnih i 4 poster prezentacije, kao i sve pohvale vodećih  evropskih i svetskih naučnika iz oblasti kardiovaskularnih istraživanja rezultat su učešća naših predstavnika na ovom stručnom skupu. Prezentacije su, pored prof. Jakovljevića održali i profesori Vladimir Živković i Ivan Srejović i docenti: Jovana Bradić, Jovana Joksimović Jović, Aleksandra Stojanović, Anica Petrović i Isidora Milosavljević. U delu poster prezentacija svoje radove predstavili su Aleksandar Kočović, Marina Nikolić, Marijana Anđić i Božidar Pindović. 

Organizator skupa prof. dr Danina Muntean sa Univerziteta za medicinu i farmaciju "Viktor Babeš“, koja je dobila sve pohvale za odličnu organizaciju skupa, izrazila je posebno zadovoljstvo saradnjom sa FMN. Time se otvara mogućnost za realizaciju zajedničkih programa pre svega da se doktorske disertacije sprovode delom u laboratorijama u Temišvaru, delom u Kragujevcu i da studenti imaju prilike da se upoznaju sa različitim tehnikama rada. Tim mladih naučnika polako, ali sigurno podiže rejting FMN Kragujevac medju najboljim medicinskim ustanovama sveta, tako da iz godine u godinu beleže sve bolje pozicije na Šangajskoj listi.

- Ponosan sam što rukovodim grupom mladih i uspešnih naučnika koja, bez lažne skromnosti dominira u Evropskoj sekciji Internacionalne akademije za kardiovaskularna istraživanja. Naša grupa prepoznata je kao izuzetan istraživački tim, zbog čega sam ja, između ostalog, pre godinu dana dobio poverenje da budem predsednik ove sekcije. Naš glavni zadatak je da promovišemo nauku i mlade ljude i to i činimo. U Temišvaru sam imao prezentaciju iza koje zaista stoji timski rad. Pozadina je zapravo doktorat Marine Nikolić, koja se naslanja na mentorski rad prof. dr Nevene Jeremić. Dok sam komentarisao taj rad shvatio sam koliki rad i trud je samo u poslednjih godinu dana uložen od strane svih članova laboratorije kojom rukovodim. Svaki od ovih mladih naučnika mogao bi da odmah dobije odličan posao na Zapadu, ali oni ostaju ovde. Veruju da zajedno možemo napraviti od Kragujevca veliki naučni grad - rekao je on i daodao:

- Moja želja je da Kragujevac postane univerzitetski grad kao što su to Harvard u SAD ili Luven u Belgiji. U tim gradovima studenata ima otprilike koliko i stanovnika. Ceo grad živi za edukaciju i nauku. Naš fakultet je svake godine sve bolje plasiran na Šangajskoj listi. Sada kada smo uveli strukovne programe za strane studente i doktorante, još smo više dobili na rejtingu. Očekujem da i ove godine podignemo pozicije fakulteta na Šangajskoj listi. Bilo bi fantastično kada bi čitav univerzitet u Kragujevcu krenuo našim putem – rekao je Jakovljević.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević, na ceremoniji svečanog otvaranja IX Evropske sekcije Internacionalne sekcije za kardiovaskularna istraživanja u Temišvaru promovisan je u gostujućeg profesora Univerziteta za medicinu i farmaciju Viktor Babeš u ovom gradu. Rektor Univerziteta sa prorektorima uručio je priznanje za životno liderstvo u kardiovaskularnim istraživanjima prof. dr Naranjanu Dali, dok su profesori Roberto Boli i Zoltan Pap nagrađeni za odlične rezultate postignute u oblasti kardiovaskularnih istraživanja.

Ostavite komentar