Priče > Društvo

OLUJA nosila KROVOVE, obarala drveće na kola, uništeni su USEVI... a ko će da plati tu ŠTETU?

Samo u jednu od osiguravajućih kuća, dan posle oluje stiglo je više od 300 odštetnih zahteva, najviše za automobile

Izvor: K1info/rts.rs

22/07/2023 > 08:45

podeli vest:

OLUJA nosila KROVOVE, obarala drveće na kola, uništeni su USEVI... a ko će da plati tu ŠTETU?
Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović


I dok zvaničnih procene razmera šteta od olujnog nevremena još nema, procenitelji su na terenu. Samo u jednu od osiguravajućih kuća, dan posle oluje stiglo je više od 300 odštetnih zahteva, najviše za automobile i useve.

Za jedan od najvećih jabučara u šidskom ataru nije bilo spasa. Oluja je odnela i protivgradne mreže zbog kojih domaćin nije osigurao rod. Slično je prošao i suncokret. 

- Četrdeset pet hektara suncokreta totalno je uništeno za 15 minuta, čitava godišnja proizvodnja je uništena - kaže Dragan Medić iz Šida.

Usevi se u proseku mogu osigurati za 3.000 dinara po hektaru kukuruza, do 4.500 za soju. Time se pokriva šteta do 200.000 dinara. Brzina isplate zavisi od stepena oštećenja.

- U slučaju totalne štete, obračunava se šteta i isplaćuje u roku od 14 dana. U slučaju da nije totalna šteta, čeka se berba i nakon toga utvrđuje stepen oštećenja i isplaćuje šteta - kaže Ljudmila Krunić iz Centra za naknadu šteta "Dunav osiguranja".

Krovovi su oštećeni širom Srbije.

I dok većina o svom trošku popravlja, iz Udruženja profesionalnih upravnika podsećaju vlasnike stanova na još jednu vrstu pomoći. 

- Ukoliko nije osigurana onda možete se obratiti jedinicama lokalne samouprave, pa ukoliko postoje određeni fondovi za tu namenu, deo možete i da naplatite - kaže Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika.

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Od jačine oluje zavisi da li oni koji nisu osigurali svoju imovinu, mogu naplatiti štetu nastalu na javnoj površini ili prouzrokovanu sa privratnog poseda.

- U ovakvim slučajevima ne mogu nadoknaditi štetu, jer se olujno nevreme tj. vetar jačine 17,2 metre u sekundu i više, tretira kao olujno nevreme i viša sila, koja nije pokrivena polisom opšte odgovornosi - kaže Ljudmila Krunić.

Što se automobila tiče, osiguravači naglašavaju da oni koji su kasko osigurani imaju pokriće štete bez obzira gde su se u trenutku oluje nalazili. Oni koji nemaju kasko nemaju pravo na nadoknadu štete od recimo gradskog zelenila, jer je reč o oluji koja se smatra višom silom.

Ostavite komentar