Vesti > Region

Šta je Zagreb Bogu zgrešio? Novo NEVREME stiglo iz Slovenije

Meteorolozi su apelovalni na građane da budu spremni na jače grmljavinsko oluju koje može prouzrokovati veliku štetu

Izvor: K1info/Tanjug

21/07/2023 > 17:59

podeli vest:

Šta je Zagreb Bogu zgrešio? Novo NEVREME stiglo iz Slovenije
Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ/ bg


Zagreb samo što je počeo da se oporavlja od štete koje izazvalo nevreme pre dva dana, a usled kog su dve osobe stradale, stiglo je novo. Ono je došlo iz više pravaca iz Slovenije, dok je drugi front zahvatio Gorski kotar, Delnice, Vrbovski i Ogulin.

Treći pravac iz Slovenije kreće se ka Postojini prema hrvatskoj granici.

Direktorat civilne zaštite Hrvatske uputio je kratkoročno upozorenje na grmljavinsko nevreme, koje se iz Gorskog kotara kreće u smeru karlovačkog i zagrebačkog područja.

Za celu zemlju je izdat narandžasti meteoalarm zbog mogućih grmljavina i nevremena, a samo je na dubrovačkom području crveni meteoralam, zbog toplotnog talasa.

Meteorolozi su apelovalni na građane da budu spremni na jače grmljavinsko nevreme koje može prouzrokovati veliku štetu i pozivali ih da se zaštite od munja.

Zagreb je u sredu pogodio uragan treće kategorije

Naučnica koja proučava uragane Željka Ston komentarisala je nevreme koje je u sredu pogodilo Zagreb i istakla da je to bio uragan treće kategorije.

- On treba da ima okean sa istom energijom. Kod nas se može dogoditi medicane. On se može formirati iznad Mediteranskog mora i to bi bila mediteranska tropska oluja ili uragan. Pre par godina to se dogodilo kod Grčke - rekla je Ston i dodala da je to što se dogodilo u Hrvatskoj "mezoskalni konvektivni sistem" koji se brzo premeštao i u jednom delu razvio se u superseriju. 

To su, navela je, superkumulonimbus - oblak koji se razvija vertikalno po celoj troposferi i do 13 kilometara. Ima jake uzlazne struje, kad postaje superćelija, ulazna struja počinje da se rotira radi smicanja vetra iz okoline koji je u sredu bio vrlo impresivan.
 

- Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vetra i grad. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom i u saobraćaju - navodi se u upozorenju.

Ostavite komentar

Paja

Zagreb kao i cijela Hrvatska zvrješio je oLUJU

04.08.2023 22:16