Priče > Društvo

Registruješ se preko KEVINE LIČNE KARTE i uzmeš PARE: Jutjuber "navlači" decu na KOCKU, hoće li neko REAGOVATI?

Snimak popularnog Chode izazvao je revolt građana koji se nadaju da ovakav ispad neće proći nekažnjeno

Izvor: K1/citymagazine

22/05/2023 > 21:43

podeli vest:

Registruješ se preko KEVINE LIČNE KARTE i uzmeš PARE: Jutjuber "navlači" decu na KOCKU, hoće li neko REAGOVATI?
Foto: Freepik.com


Već duže vreme se u Srbiji naširoko priča o negativnom uticaju društvenih mreža na ponašanje omladine, a roditelje najviše zabrinjava što su deci jutjuberi i influenseri uzori.

Problem je što veliki broj njih na svojim nalozima plasira loše, pa čak i opasne sadržaje, a najgore od svega je što njihov uticaj nije mali, jer ih prati ogroman broj mališana i tinejdžera u Srbiji.

Jedan od primera koji je prethodnih dana "podigao prašinu" i ponovo pokrenuo priče da pojedini influenseri našu decu uče lošim stvarima je objava popularnog Chode, prijatelja Bake Praseta. Naime, on je u klipu maloletnicima objašnjavao na koji način mogu da se kockaju.

Na društvenim mrežama se deli snimak Chode koji govori klincima kako da dođu da se registruju na kockarske sajtove, bez znanja roditelja, sve u njegovu korist jer on ima procenat od toga.

- Registruješ se preko kevine lične karte, i uzmeš pare buraz. Ako hoćeš, 1.000 dinara, možeš da provrtiš, i da dobiješ 10 hiljada, a onda od 10 hiljada da napraviš još - ispričao je jutjuber.

Jutjuber od ovakvog reklamiranja ima korist jer klikom na link koji on ostavi, dobija određeni procenat, piše Citymagazine.

On je zbog ovoga izazvao gnev mnogih na društvenim mrežama.

„Ovo je toliko uznemirujuće na mnogo načina“, „Ovi naši smeće jutjuberi samo kopiraju trendove od stranih smeće jutjubera. Bukvalno sve iste „ideje“ i klipovi, ali kasne par meseci. I šablon, način govora, obrade videa, nazivi, slike, sve apsolutno isto, samo na srpskom. Udovoljavanje tom svetom algoritmu“, „Da li će i ovaj put biti kriv zapad“ - samo su neki od besnih komentara na mrežama.

Reklamiranje i nagovoravanje maloletnika na kockanje svakako nije legalno, tako da se ljudi nadaju da ovo ne može proći nekažnjeno.

Član 10 o Zakona o igrama na sreću:

Zabranjeno je:

- učestvovanje maloletnih lica u klasičnim i posebnim igrama na sreću

- omogućavanje učestvovanja maloletnim licima u klasičnim i posebnim igrama na sreću

- dopuštanje, odnosno omogućavanje ulaska maloletnim licima u objekte u kojima se priređuju igre na sreću

- omogućavanje priređivanja igara na sreću preko sredstava elektronske komunikacije licu koje ne poseduje odobrenje

- omogućavanje učestvovanja u igrama na sreću preko sredstava elektronske komunikacije koje organizuje lice koje ne poseduje odobrenje

 

 

 

 

 

Ostavite komentar