Priče > Društvo

NAJVEĆA OBMANA DUVANSKE INDUSTRIJE: Elektronske cigarete sad se nude i DECI, to je ZLOČIN

Ta uslovno rečeno "prihvatljiva droga", nikotin, za odvikavanje je komplikovana isto kao i kokain i heroin, poručuje dr Radosavljević

Izvor: K1info

27/10/2022 > 11:23

podeli vest:

NAJVEĆA OBMANA DUVANSKE INDUSTRIJE: Elektronske cigarete sad se nude i DECI, to je ZLOČIN
Foto: Shutterstock


Doktorka Tatjana Radosavljević, ugledni pulmolog, bila je gost emisije "Kec na jedanaest" na K1 televiziji i tom prilikom je između ostalog naglasila koliko je duvan štetan, ali da su zamene u vidu elektronskih cigareta koje su sve popularnije u našem društvu - još opasnije.

Doktorka je objasnila da su razna popularna sredstva koja se koriste kao zamena za duvan - velika obmana potrošača.

- To je velika obmana duvanske industrije. Svi ti proizvodi sadrže nikotin, koji pravi zavisnost i štetno utiče na pluća. Svi ti proizvodi osim nikotina sadrže i druge hemijske supstance, koje takođe mogu da se ponašaju kao kancerogene. Kod pušenja ništa bolje nećete proći, ukoliko konzumirate sve te zamene. Najtragičnije je što se deci nude takvi proizvodi. To je zločin. Samo bih još rekla da po stepenu zavisnosti ta uslovno rečeno prihvatljiva droga, nikotin, je za odvikavanje komplikovana isto kao i kokain i heroin - poručuje doktorka.

Kako je naglasila, "potrebno je mnogo volje i pomoći kada se odvikavate od nikotina, koji se nalazi na trećem mestu zavisnosti". Istovremeno, na našim kioscima sve je više proizvoda duvanske industrije koje se direktno nude deci, u lepom pakovanju, sa okusima banane i drugog voća, i koja su izložena na najvidiljivijem mestu. 

- Dečja pluća su jako nerazvijena i na taj način su direktno izložena ne samo opasnosti da dobiju neku bolest, kao što je rak pluća, već i da razviju astmu i sve ostalo. Elektronske stvari koje se podvode pod razonodu, a zamena su za cigarete i nikotin, apsolutno su štetne, možda čak i štetnije od duvana!

Foto: YouTube screenshot

 

Pulmolog Radosavljević ističe da je "stanje u državi jako loše". 

- Ponovo smo izbili na prvo mesto po broju obolelih i umrlih od malignih bolesti. Što se tiče hroničnog opstruktivnog bronhitisa i za jedan i za drugi je prvi faktor aerozagađenje, a drugi važan faktor je pušenje. Što se tiče pluća te dve bolesti odnose najviše života - rekla je doktorka Radosavljević u emisiji "Kec na jedanaest".

 

 

 

 

Ostavite komentar