Priče > Društvo

NOVINARI i dalje UGROŽENA vrsta u SRBIJI: Lokalni moćnik u VRANJU jači od ZAKONA

Prošlo je godinu dana od nasilničkog ataka na OK radio i na kafić koji je u istim prostorijama, a epilog se ne nazire

Izvor: K1info/Tanjug

28/04/2023 > 20:32

podeli vest:

NOVINARI i dalje UGROŽENA vrsta u SRBIJI: Lokalni moćnik u VRANJU jači od ZAKONA
Foto: ATA Images


Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić upozorio je na loš tretman novinara i medija u našoj zemlji o čemu, kako je rekao, svedoči suđenje Dejanu Nikoliću Kantaru povodom pretnji koje je uputio Oliveri Vladković, vlasnici OK radija, i njenoj koleginici Svetlani Ivanov.

- Takvo otvoreno ponižavanje, prvenstveno pravosudnog sistema, ali i drugih institucija koje bi morale da se efikasno suočavaju sa kriminalom i korupcijom, pretvara se u novi dominatni sistem, koji vlada po svojim pravilima, u čijoj su osnovi nasilje i korupcija - navodi se u saopštenju Verana Matića. 

On navodi da je Nikolić osuđen na 14 meseci prošle godine zbog nasilničkog ataka na prostorije OK radija, No Comment kafea i od zaziđivanja dela radija nelegalno izgrađenim objektom, a da juče u Vranju nisu održana dva ročišta na kojima se sudi Nikoliću.

Prvo za pretnje koje je svojevremeno uputio žrtvama njegovog nasilničkog ponašanja tokom suđenja održanog u avgustu prošle godine, kao ni ročište na kojem je trebalo da se održe završne reči u slučaju pretnji bivšem načelniku Policijske uprave Vranja, Igoru Živkoviću, počinjene ispred zgrade PU, pred brojnim svedocima. 

Načelnik je posle smenjen, a Kantaru evo, još nije završeno suđenje, konstatuje Matić. 

Navodi da se uskoro navršava godinu dana od nasilničkog ataka na prostorije OK radija, No Comment kafea i od zaziđivanja dela radija nelegalno izgrađenim objektom. 

- Kantar je osuđen za nasilničko ponašanje, ali gradska uprava još uvek nije srušila nelegalno izgrađen objekat - Ističe Matić.

On navodi da Nikolić, za koga kaže da demonstrira ko upravlja Vranjem, opstruiše suđenja tako što zatraži izuzeće svih sudija Osnovnog suda u Vranju, a zatim i tako što mu pred zakazano ročište, kako tvrdi Matić, po uigranom scenariju pozli.

Foto: Youtube PrintScreen/N1

 

Matić navodi da je Nikolić šest puta krivično osuđivan nasilnik, koji je osuđivan i za ilegalno organizovanje igara na sreću, ali da to vlastima ništa ne znači, pošto i dalje punom parom radi preko sedamdeset kladionica čiji je vlasnik bio Kantar u trenutku kada je prošle godine osuđen na 14 meseci zatvora. 

Matić ističe da nisu zatvorene Nikolićeve kladionice, iako je Kantar osuđen i za ilegalno kockanje, a sama činjenica da ima šest presuda po krivičnom zakonu već ga dovoljno diskvalifikuje za posedovanje licence. 

 

"Uprava zatvora i lokalni zdravstveni centar očigledno su izraženo popustljivi kada je reč o brojnim opstrukcijama. Još prošle godine uočena je prevelika servilnost prema Nikoliću, povlašćen položaj kada je reč o uslugama lokalnih zdravstvenih institucija, zbog čega je prebačen u pritvor Centralnog zatvora u Beogradu. Sada kada je vraćen u Vranje, vraćene su mu i privilegije. I nastavljene opstrukcije", konstatuje Matić. 

On kaže da su sada na jednoj strani interna nepisana pravila Dejana Nikolića Kantara koja je izgradio meteorskim bogaćenjem i nasiljem, dok je sa druge strane sistem pravne države, građen po evropskim i svetskim standardima. 

"Za sada, pravosudni sistem uspešnije od drugih institucija štiti univerzalne vrednosti, nacionalne zakone i ciljeve razvoja društva, za razliku od lokalne samouprave i ostalih institucija na lokalnom i nacionalnom nivou", zaključuje Matić. 

Dodaje se da se Vlada Srbije i predsednik Srbije još nisu uključivali u rešavanje problema sa kojima se ovaj grad suočava. 

"Nadam se da to nije zbog toga što postoji veća podrška Kantaru od podrške Vranju sa njegovim građanima i institucijama", poručio je Matić.

 

 

 


 

 

 

Ostavite komentar