Priče > Društvo

Kako pomoći MLADIMA u RIZIKU: Veće umrežavanje organizacija civilnog društva i institucija

Centar "Jaki mladi“ i SOS Dečija sela Srbija prepoznali su koliko je važno pružiti podršku u zapošljavanju mladima iz ranjivih grupa

Izvor: K1info

27/04/2023 > 15:09

podeli vest:

Kako pomoći MLADIMA u RIZIKU: Veće umrežavanje organizacija civilnog društva i institucija
Foto: Nemanja Knežević


Potrebna nam je dobra priprema za samostalan život i podrška da razvijemo samopouzdanje, istrajnost, snagu i veštine za zapošljavanje i rešavanje drugih izazova koji nas čekaju posle izlaska iz alternativne brige, glavna je poruka mladih i preporuka nastalih kao produkt zajedničkog rada mladih iz ranjivih grupa, i predstavnika institucija koji svakodnevno brinu i rade sa njima, kroz trogodišnji regionalni Projekat "Jaki mladi - nove perspektive" Fondacije SOS Dečija sela Srbija i njenog Centra “Jaki mladi”, i istoimenu Konferenciju održanu juče u Beogradu.

- Naš cilj je da skrenemo pažnju opšte i stručne javnosti na potrebe za uslugama koje podržavaju mlade iz ranjivih i teže zapošljivih grupa, jer socijalna isključenost i nezaposlenost imaju negativan uticaj na socijalni i emocionalni život mladih, negativno se odražavaju na njihov razvoj i doprinose međugeneracijskom prenošenju siromaštva - istakla je Nevena Čalovska Hercog, predsednica Upravnog odbora Fondacije SOS Dečija sela Srbija, otvorivši ovaj skup. 

Kako je naglasila, podrška je ključna za osamostaljivanje mladih.

- Na osnovu višedecenijskog iskustva naše Organizacije u brizi o mladima bez roditeljskog staranja, shvatili smo da je adekvatna i uvremenjena podrška ključna za osamostaljivanje i održiv život mladih i usmerili smo svoj radi u pravcu kreiranja i realizacije inovativnih programa koje, od drugih programa zapošljavanja, izdvaja upravo individualni pristup i psiho-socijalna i savetodavna podrška svakoj mladoj osobi. U proteklih 7 godina osnažili smo 700 mladih, a kroz naš Centar "Jaki mladi“ i istoimeni Projekat, od 2020. godine, pomogli smo zapošljavanje i osamostaljivanje 400 mladih u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, u saradnji sa partnerskim organizacijama „Uradimo zajedno“, ADRA i "Zvezda“   – 

Foto: Nemanja Knežević

 

Pomoćnica ministra za rad zapošljavanje i socijalna pitanja, Biljana Zekavica, rekla je da će izmene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti i drugih normativnih i strateških akata, koji regulišu podršku mladima u sistemu socijalne zaštite, doprineti da se unapredi rad na ovom polju, i istakla rad Centra “Jaki mladi” i Fondacije SOS Dečija sela Srbija kao primer dobre prakse u ovoj oblasti. 

Ivana Antonijević, pomoćnica ministra turizma i omladine, navela je da su mladi koji su bili u sistemu alternativne brige deo opšte populacije mladih od 15 do 30 godina kojima se ovo ministarstvo bavi, a da su kao takvi društvena odgovornost svih nas.

Vlada Republike Srbije u januaru ovde godine donela je novu Strategiju za mlade, a radi se i na izmeni Zakona za mlade. 

- Za nas ne postoje drugi mladi, do jaki mladi. Cilj našeg ministrarstva je da osnažimo politike, ali i dodatno razvijemo međusektorsku saradnju, pogotovo na nivou državnih institucija i organizacija civilnog društva jer mladi nisu samo naša budućnost, oni su i  naša sadašnjost - navela je Antonijević. 

Aleksandra Čamagić sekratarka za socijalnu zaštitu Beograda navela je da Grad Beograd vodi posvećenu socijalnu politiku i teži poboljšanju prava i usluga namenjenih mladima iz osetljivih grupa.

- Centar "Jaki mladi“ i Fondacija SOS Dečija sela Srbija prepoznali su koliko je važno pružiti podršku u zapošljavanju mladima iz ranjivih grupa. Grad Beograd nastavlja da razvija takve prakse, a projekat BG praksa samo je jedan od vidova podrške mladima u sticanju prvih poslovnih iskustava - navela je Čamagić. 

Foto: Nemanja Knežević

 

O svojim iskustvima i preporukama za unapređenje podrške mladima u procesu osamostaljivanja, govorili su i predstavnici mladih uključenih u podršku Centra "Jaki mladi“, profesionalci is sistema socijalne zaštite i predstavnici korporativnog sektora, koji je uključen kao partner u zapošljavanju i edukaciji mladih za svet rada. Jedna od ključnih poruka je neophodnost umrežavanje i međusobna saradnja svih aktera za uspešnu podršku mladima, kao važnim članovima našeg društva. 

Fondacija SOS Dečija sela Srbija će i dalje nastaviti da kroz svoj Centar "Jaki mladi" pruža podršku mladima u riziku, kako bi doprinela njihovom osnaživanju i većoj vidljivosti u društvu. 

O Centru "Jaki mladi“

Centar "Jaki mladi" je jedan od programa organizacije SOS Dečija sela Srbija, koji se realizuje od 2016. godine. Podrška koju pruža ovaj centar namenjena je mladima uzrasta od 15 do 30 godina, koji se nalaze u sistemu alternativnog staranja, u procesu su pripreme za samostalan život, ili dolaze iz različitih osetljivih i teže zapošljivih društvenih grupa.

Aktivnosti koje se realizuju u Centru "Jaki mladi“ jedinstvene su po tome što su prilagođene individualnim potrebama svake mlade osobe i usmerene su ne samo na jačanje veština zapošljivosti, već i na psiho-socijalnu podršku i osnaživanje u prepoznavanju potencijala mladih, u svim fazama pripreme za samostalan život.

Kroz rad u Centru, veliku pažnju poklanjamo i jačanju kapaciteta profesionalaca, kao i zagovaračkim aktivnostima kroz koje zagovaramo prava mladih. 

 

Ostavite komentar