Priče > Društvo

BESPLATNO, a nepristupačno: Čak 80 odsto MUZEJA u SRBIJI nije prilagođena OSOBAMA SA INVALIDITETOM - Zašto?

Problem većine kulturnih institucija u Srbiji je to što su zgrade u kojima su smešteni građene pre više od 100 godina

Izvor: K1info/rts.rs

27/04/2023 > 18:01

podeli vest:

BESPLATNO, a nepristupačno: Čak 80 odsto MUZEJA u SRBIJI nije prilagođena OSOBAMA SA INVALIDITETOM - Zašto?
Foto: Freepik.com/RTS printscreen


Istraživanja pokazuju da čak 80 odsto muzeja u Srbiji nije prilagođeno osobama sa invaliditetom, niti imaju opredeljen budžet kako bi se ovaj veliki problem rešio. 

Iako je za tu kategoriju stanovništva ulaz u muzeje besplatan, on je istovremeno onemogućen nizom fizičkih barijera.

Milena Gardinović iz Požarevca jedna je od mnogih kojoj je pristup institucijama kulture onemogućen zbog neprilagođene infrastrukture za osobe sa invaliditetom.

- Krivo mi je što nemamo te rampe i to, ali u budućnosti se nadam da će da ima - kaže Milena Gardinović, iz Požarevca.

 

Problem većine kulturnih institucija u Srbiji, kada je reč njihovoj dostupnosti za osobe sa invaliditetom je, tvrde, to što su zgrade u kojima su smešteni građene i pre više od stotinu godina.

- To je višegodišnji projekat zato što je ova zgrada pod zaštitom, jer je spomenik kulture, trebaju nam razne vrste dozvola, čak smo u jednom momentu hteli i da betoniramo stepenice pošto imamo ulaz sa dve strane, međutim, shvatili smo da je izuzetno strmo -  objašnjava Jelena Milenković, viši muzejski edukator.

Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu u Loznici tvrdi da je teško menjati unutrašnjost zgrade. 

- Iluzorno je očekivati da mi možemo da menjamo unutrašnjost takvih zgrada, vrlo su strogi naravno i ti zakoni, ali postoje konkursi razni gde se mogu pribaviti upravo ta pomagala koja omogućavaju, to su takozvani transporteri - kaže Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu u Loznici.

Primer dobre prakse koji je za pristupačnost dobio i nagradu Zaštitnika građana jeste leskovački Narodni muzej. Stalna postavka u prizemlju za osobe sa invaliditetom je dostupna već dve godine, a uz to poseduju i specijalizovan parking, toalete.

- Itekako znači kultura i za nas osobe sa invaliditetom, jer kako vi dolazite u muzej, tako i mi dolazimo u muzej - navodi Jelena Milićević, potpredsednica Udruženja MS Jablaničkog okruga.

Foto: Pixabay.com

 

Kustos Narodnog muzeja u Leskovcu, Suzana Ranđelović dodaje da su mislili i na osobe koje imaju problem sa vidom. 

- Za osobe koje imaju probleme sa vidom imamo stalnu taktilnu izložbu sa 19 izloženih replika, audio vodič, vodič na Brajevom pismu, taktilne staze i naočare sa dioptrijskom lupom. Takođe, za gluve i nagluve posetioce imamo stalne aplikacije na znakovnom jeziku - navodi Suzana Ranđelović, kustos Narodnog muzeja u Leskovcu.

U leskovačkom muzeju, kažu, da su osobe sa invaliditetom uključene i u kreiranje programskih sadržaja muzeja, kao i da organizuju inkluzivne radionice za decu kako bi ih od najranijeg uzrasta upozanali sa potrebama njihovih vršnjaka koji imaju smetnje u razvoju.

 

 

 

Ostavite komentar