Priče > Društvo

PRENOS porođaja UŽIVO u GAK Narodni front: PRAVILA su prekršena, a ŠTA KAŽE ZAKON?

Na klinici su naglasili da je i pre incidenta na snazi bila zabrana upotrebe mobilnih telefona u porodilištu i operacionoj sali

Izvor: K1info/rts.rs

27/04/2023 > 07:04

podeli vest:

PRENOS porođaja UŽIVO u GAK Narodni front: PRAVILA su prekršena, a ŠTA KAŽE ZAKON?
Foto: TikTok screenshot


Instrumentarka u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" emitovala je na TikToku porođaj uživo. Snimak koji je dospeo u javnost svi su oštro osudili, računajući i kliniku, koja je ubrzo reagovala i suspendovala medicinsku sestru.

Protiv nje je pokrenut i disciplinski postupak, a u saopštenju se ističe da je uprava GAK "Narodni front" zgrožena i da najstrože osuđuje postupak medicinske sestre.

Slučaj je prokomentarisala i ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je navela da ne može da shvati da bilo koji medicinski radnik uradi tako nešto, ujedno podržavajući potez direktora Željka Mikovića, koji je suspendovao instrumentarku ove zdravstvene ustanove.

"Opravdanje" medicinske sestre

U međuvremenu, sa istog TikTok naloga, stiglo je obrazloženje medicinske sestre, koja kaže da namere nije bilo.

- U noćnom dežurstvu svi smo svesni da je zabranjena upotreba mobilnog telefona u sali, ali kako su nas pozvali za hitan carski rez, samo sam telefon ostavila prislonjen na rešetku za rukavice, nesvesna da se upalila kamera koja je prenosila uživo prenos na Tik-Toku. Pre poziva u salu smo gledali Tik-Tok i to je poslednje ostalo uključeno. Iz snimka se vidi da niko u sali nije bio svestan da odloženi telefon vrši prenos uživo - tvrdi medicinska sestra.

Kazne za odgovorne

Bilo kako bilo, do ozbiljnog incendenta je došlo, pa se sad postavlja pitanje - šta stoji u slovu zakona? Najpre, za snimanje i objavljivanje snimaka pacijenata bez njihove saglasnosti zakon predviđa pokretanje prekršajnog postupka. Međutim, to nije sve - odgovornima prete kazne od 50.000 do dva miliona dinara.

Ivan Trišović iz službe poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naglašava da taj zakon striktno predviđa da je saglasnost nužna.

- Potrebna je izričita saglasnost za obradu tih podataka, snimanje je par ekselans primer obrade tih podataka o ličnosti, tako da je potrebna izričita saglasnost ako se snima, a naročito za objavljivanje - naveo je Trišović.

Na klinici naglašavaju da je i pre incidenta na snazi bila zabrana upotrebe mobilnih telefona u porodilištu i operacionoj sali.

 

Ostavite komentar