Priče > Društvo

JAKA vizija za SRBIJU: Cilj je 0 POGINULE dece u saobraćaju

Pažljivko je danas učio najmlađe kako da se bezbedno kreću od kuće do škole

Izvor: K1info/Tanjug

25/03/2023 > 20:19

podeli vest:

JAKA vizija za SRBIJU: Cilj je 0 POGINULE dece u saobraćaju
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Agencija za bezbednost saobraćaja je pokrenula inicijativu da nijedno dete ne strada više u saobraćajnim nesrećama, rekao je danas v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović na 55. Međunarodnom sajmu automobila.

- Agencija za bezbednost saobraćaja je na sajmu automobila zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom saobraćaja, JP Putevima Srbije, JP Koridori Srbije i Auto-moto savezom Srbije organizovala zajedničke aktivnosti na promotivnom štandu gde žele da posebno ukažu pažnju na današnju temu bezbednost dece u saobraćaju - rekao je Stamatović.

Deca su se družila sa Pažljivkom, koji je deo projekta "Paljživkova smotra" koji je organizovala Agencija za bezbednost saobraćaja, a nakon toga su održali demonstraciju pravilne upotrebe dečijih auto sedišta.

Po Stamatovićev rečima, Pažljivko je učio decu kako da budu bezbedna u saobraćaju, kako da se bezbedno kreću od kuće do škole ali je učio i roditelje kako da deca budu bezbedna pogotovo u prevozu.

- Neophodno je da se u našu viziju uključe sve institucije koje nisu još uvek uključene, ali i da se uključi svaki pojedinac - objasnio je on.

Današnje radionice ABS-a, koje su realizovali zajedno sa posetiocima sajma i sa decom, imale su za svrhu da ukažu na bezbedno ponašanje u saobraćaju, a posle radionica ABS je podelio deset dečjih auto sedišta za uzrast od jedne do sedam godina.

- U Srbiji procenat upotrebe sedišta je 61 odsto u ukupnom skoru do 12. godine i to nije dovoljan broj. Moramo da podsetimo roditelje da svako dete visine do 135 centimetara je u zakonskoj obavezi da bude prevoženo u sedištu - zaključio je Stamatović.

Uputstva kako odabrati odgovarajuće sedište mogu se naći na sajtu i na kanalu ABS, a Stamatović je apelovao na sve da budu posebno pažljivi i odgovorni u saobraćaju, a posebno u prisustvu dece.

 

Ostavite komentar