Priče > Društvo

Treba li ZAKONOM ZABRANITI društvene mreže mlađima od 16? Šta vi mislite...

Stope tinejdžerske i adolescentske depresije, anksioznosti i samoubistava su porasle na nivo bez presedana od pojave društvenih mreža

Autor: Mina Duduković

04/02/2023 > 14:10

podeli vest:

Treba li ZAKONOM ZABRANITI društvene mreže mlađima od 16? Šta vi mislite...
Foto: Pexels.com


Kako bi se zaštitilo mentalno zdravlje dece u SAD, republikanski poslanik Kris Stjuart predstavio je u Kongresu zakon o zabrani korišćenja društvenih mreža mlađima od 16 godina.

Kako je naveo u saopštenju, stope tinejdžerske i adolescentske depresije, anksioznosti i samoubistava su porasle na nivo bez presedana od pojave društvenih mreža.

Da je šteta za mlade od društvenih mreža nesporna, kažu i domaći stručnjaci, a prema poslednjim istraživanjima u Srbiji čak 45 odsto dece mlađe od 13 godina koristi društvene mreže, što je više nego u drugim državama Evrope. 

Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu kaže za K1 info da tinejdžeri u Srbiji provedu od sedam do devet sati na društvenim mrežama, što je alarmantan podatak.

- Online svet može sadrži mnoge opasnosti za mlade, uključujući i vršnjačko nasilje na internetu, neprikladan sadržaj, razne opasnoti tako već postoje starosna ograničenja za decu koja žele da koriste društvene medije. Da bi se "ogradili", glavne platforme društvenih medija imaju ograničenja starosne dobi kako bi zaštitili maloletna lica, ali to, nažalost, niko ne poštuje, već deca stavljaju lažne godine kako bi mogla da naprave nalog - kaže Jonev.

Foto: Shutterstock

 

Ona dodaje da sva istraživanja pokazuju da korišćenje društvenih mreža kod mladih ima veoma štetan uticaj na njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Mnogi roditelji nažalost korišćenje društvenih mreža ne smatraju kao neki veliki problem, jer "to svi rade" i "to je danas normalno". Nažalost, statistika, brojke i iskustva govore drugačije. Jedna velika studija dovela je u direktnu vezu upotrebu društvenih mreža sa poremećenim i lošijim snom, a dokazano je da problemi sa spavanjem značajno utiču na mentalno zdravlje, uz opasnost od razvijanja depresije, pa i gubitka pamćenja - dodaje Jonev. 

Anketa

Ona dodaje da nereteko dešava da društvene mreže dovedu do udaljavanje od porodice, osećaj nižeg samopouzdanja, fingiranje života na mrežama koji nije realan.

- Deca se trude da se dopadnu drugima u nerealnim standardima koje na društvenim mrežama propagiraju osobe sa statusima uticajnih, javlja se osećaj zavisti i nezadovoljstva, pojačana agresivnost i mnogi drugi loši efekati. S druge strane, opsesivna upotreba društvenih mreža uvećava, a ne smanjuje osećaj usamljenosti - dodaje Jonev. 

Ona kaže da predlog zabrane u SAD ne čudi, s obzirom da je tamo od 10 dece, čak devet doživelo nasilje na internetu.

- Nažalost, mislim da ne postoji mehanizam kojim bi se zabranila upotreba društvenih mreža mlađima od 16 godina. Tbog zaštite privatnosti, na inetrnetu ne smeju da se prilažu lični dokumeti. Takođe, sve ostalo može da se fingira, što deca zloupotrebljavaju, a roditelji ih očigledno podržavaju u tome. Ne smemo da izostavimo činjenicu, da su roditelji ipak ogledalo svoje dece i da svest u Srbiji, kada je reč o internetu, mora da se podigne - kaže Jonev.

Foto: Youtube PrintScreen

 

I školski psiholog Biljana Lajović kaže da skoro sve društvene mreže u svojim pravilima korišćenja, koja je potrebno privatiti kako biste kreirali nalog, imaju starosno ograničenje za decu ispod 13 godina.

- Izgleda da to nije dovoljno. Lilno, nisam za zabranu, već za edukaciju. Deci je neophodno da imaju razvijenu svest o internet svetu i da znaju šta ih tamo čeka. Takođe, važno je da kada kaažemo digitalna pismenost, ne mislimo samo na tehniku korišćenja druđtvenih mreža i interneta, već i na mentalno zdravlje. Često, roditelji deci kreiraju te naloge i svesno lažu njihove godine. Nisam sigurna da su svesni kakvu poruku time šalju deci. Da treba lagati, zarad nekog cilja - kaže Lajović.

Pomak

Ono o čemu učitelji i nastavnici godinama maštaju u nekoliko osnovnih škola je postalo stvarnost. Od ove godine, u nekoliko škola u Srbiji učenici pre časova odlažu svoje telefone u obezbeđene ormare ili posude i uzimaju ih tek kada pođu kući. Ovo oslobođenje od tehnologije olakšalo je rad nastavnicima, a deca sa mnogo više pažnje prate nastavu. 

Zabranu korišćenja mobilnih telefona, kao pravilo, uvelo je oko 100 osnovnih i srednjih škola, od ukupono 1.830 koliko ih ima u Srbiji. Međutim, stručnjaci kažu da će se verovatno mnoge škole tek odlučiti da uvedu zabranu upotrebe mobilnih telefona, jer je to pokazalo odlične rezultate, a gotovo svi nastavnici i profesori apaludiraju tako korisnim promenama.

Ona dodaje da je istraživanje pokazalo da sedenje u savijenom polažaju dok deca gledaju u telefon ili računar, ima efekat, kao da smo im džak od 20 kilograma stavili na vrat. 

- Zamislite vi koji je to teret za dete. Osim tog fizičkog tereta, dete se na društvenim mrežama može suočiti i sa zlonamernim ljudima, pedofilima, trgovcima ljudi, a osim toga mladi lako i brzo stvaraju zavisnost, opsednuti su sadržajem na internetu, gube socijalne kontakte i postaju emotivno siromašni - dodaje Lajović. 

 

 

 

Ostavite komentar