Priče > Društvo

Mama rodila BLIZANCE: Koliko PORODILJSKOG sleduje ženama za VIŠESTRUKU TRUDNOĆU?

Da, ako vas zanima, dat je odgovor i šta se dešava u slučaju rođenja trojki i četvorki

Izvor: K1info/telegraf.rs

28/02/2023 > 18:12

podeli vest:

Mama rodila BLIZANCE: Koliko PORODILJSKOG sleduje ženama za VIŠESTRUKU TRUDNOĆU?
Foto: Pexels.com


Žene u Srbiji koje su u blizanačkoj trudnoći u večitoj su dilemi koliko imaju pravo na porodiljsko odsustvo. Uvreženo je mišljenje da svaka majki dvojki, ima pravo na dve godine, međutim, istina je drugačija, jer sve zavisi da li je ona rađala još dece.

U Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju objašnjavaju da u višestrukoj trudnoći svako dete majke ima svoj redosled rođenja prema vremenu rođenja određenog dana - čas i minut.

- U redosled rođenja računaju se sva živorođena deca majke bez obzira na to koliko su živela - ukoliko je neko preminulo po rođenju, a ne računaju se mrtvorođena deca - kažu u ovom Ministarstvu za Telegraf.rs.

Takođe, navedeno je i kada žena, koja ima višestrku trudnoću ima pravo na godinu, a kada na dve godine porodiljskog odustva.

- Ako majka nema dece prethodnog reda rođenja i rodi blizance - deca su prema vremenu rođenja prvo i drugo dete. Ukoliko je u radnom odnosu, majka za njih može da ostvari pravo na porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta, i naknadu zarade za to vreme u ukupnom trajanju od 365 dana. Ako majka ima jedno dete, pa rodi blizance ta deca su drugo i treće dete i ukoliko je u radnom odnosu majka za njih može da ostvari sva ova prava u ukupnom trajanju od 2 godine.

Pravo na dve godine, kako objašnjavaju u ovom Ministarstvu, imaju i žene koje pri prvom porođaju rode trojke, ili četvorke.

- Ako majka nema dece prethodnog reda rođenja i rodi trojke - deca su prema vremenu rođenja prvo, drugo i teće dete. Ukoliko je u radnom odnosu majka za njih može da ostvari pravo na porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta i naknadu zarade za to vreme u ukupnom trajanju od dve godine - kažu u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.

Isto važi i za prvorotke četvorki. Ako majka nema dece prethodnog reda rođenja i rodi četvorke - deca su prema vremenu rođenja prvo, drugo, treće i četvrto dete. S tim u vezi, ona ima, takođe, pravo na porodiljsko odsustvo u ukupnom trajanju od dve godine.

Srbija se, inače, najzad može pohvaliti lepim vestima, da se u njoj u toku jednog meseca rodilo više beba, a preminulo manje osoba, u odnosu na isti period prošle godine - što se desilo u januaru ove, 2023. godine.

U Srbiji je u januaru ove godine rođena 5.401 beba i u odnosu na isti mesec prethodne godine, kada je broj živorođenih iznosio 4.829, beleži se rast za 11,8 odsto (572 bebe), objavio je Zavod za statistiku.

Sa druge strane, u januaru su preminule 9.372 osobe, i u odnosu na isti mesec prošle, 2022. godine, kada je broj umrlih bio 11.392, beleži se pad od 2.020 ili za 17,7 odsto.

 

Ostavite komentar