Priče > Biznis

Ako dobijete ovaj E-MAIL NE OTVARAJTE GA: Hakeri KORISTE ime poznate BANKE u Srbiji, a ako ste NASELI, uradite ovo

E-mail sadrži link preko kojeg možete izvršiti ažuriranje, a zapravo je reč je o još jednoj vrsti internet prevare

Izvor: K1info/telegraf.rs

29/10/2023 > 08:00

podeli vest:

Ako dobijete ovaj E-MAIL NE OTVARAJTE GA: Hakeri KORISTE ime poznate BANKE u Srbiji, a ako ste NASELI, uradite ovo
Foto: Unsplash.com


Ni slučajno nemojte otvarati e-mail ukoliko vam je u proteklih nekoliko dana stigao od banke sa naslovom "Poslednji podsetnik", "Važno je", "Upozorenje" ili "Pažnja". Koliko god on promamljivo zvučao reč je o prevari.

Redakciji Telegraf Biznisa javilo se više čitalaca, koji su se požalili da su dobili e-mail navodno od Erste Banke, u kojima im se traži da ažuriraju i obnove pristup opciji mobilnog bankarstva.

- Vaš uređaj pristupa mBanking aplikaciji će isteći za dva dana. Da biste pristupili aplikaciji, morate je ažurirati i obnoviti pristup vašem uređaju - glasi e-mail, uz link preko kojeg možete izvršiti ažuriranje.

Ukoliko obratite pažnju, videćete da e-mail čak i ne dolazi sa zvanične adrese banke. Jasno je da je reč o još jednoj vrsti internet prevare.

Telegraf Biznis kontaktirao je zvaničnike Erste Banke, koji su potvrdili da su svoje klijente obavestili o tzv. fišingu.

Foto: Shutterstock

 

- Prošle nedelje, tačnije u ponedeljak, 16. oktobra, putem lažnog mejla u ime različitih banaka, uključujući i Erste Banku, određenom broju klijenata su poslata obaveštenja pod različitim naslovima poput Poslednji podsetnik, Važno je, Upozorenje, Pažnja, da je neophodno da se ažuriraju podaci kako bi i dalje imali pristup mBanking aplikaciji.

Mi smo tog dana putem našeg sajta, mejla, društvenih mreža, obaveštenja u okviru aplikacija za elektronsko bankarstvo i Viber poruka, upozorili naše klijente da se radi o fišingu, odnosno o pokušaju krađe podataka. Naveli smo i da ukoliko dobiju takav mejl, da ga odmah obrišu i da ni u kom slučaju ne otvaraju link. Takođe smo ih podsetili da Erste Banka nikada ne bi putem linka tražila da unose lične podatke. Posavetovali smo ih da ukoliko su ipak slučajno uneli svoje korisničko ime i šifru putem ponuđenog linka, da odmah promene šifru i da pozovu naš Kontakt centar - navodi se u odgovoru Erste Banke.

Dodaju da je tim zadužen za bezbednost zaustavio ovaj pokušaj prevare.

Ostavite komentar