Priče > Biznis

DŽABA KREČIMO Znanje iz škola ne odgovara potrebama privrede

Pokrenuta inicijativa za izmene zakona dualnom obrazovanju i o srednjem obrazovanju i vaspitanju

Autor: Tanjug

09/08/2022 > 17:31

podeli vest:

DŽABA KREČIMO Znanje iz škola ne odgovara potrebama privrede
Foto: Pexels.com


Obrazovni profili koje formira naše školstvo, kao i znanje sa kojim đaci izlaze iz škola, u najvećoj meri ne odgovaraju potrebama koje ima privreda, saopštila je Unija poslodavaca Srbije i navela da je zbog toga pokrenula i formalnu inicijativu za izmene zakona dualnom obrazovanju i o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Unija poslodavaca Srbije je navela da je prvim sastankom radne grupe počeo rad na izmenama ova dva zakona i izrazila zadovoljstvo što je započet proces promena u obrazovnom sistemu Srbije i što su u polaznim osnovama za izmene uzeti u obzir zahtevi koji su došli iz privrede.

U saopštenju Unija navodi da je pripremila polazne osnove za izmenu Zakona o dualnom obrazovanju u kojem bi se mogle poboljšati odredbe koje regulišu odnos časova učenja kroz rad i časova nastave u školi, zatim akreditaciju poslodavca za dualno obrazovanje, plaćanje naknade za učenje kroz rad i druge.

Reč je o predlozima da se uspostavi gradacija u novčanoj nadoknadi za rad, da se uvedu subvencije za poslodavce koji učestvuju u dualnom obrazovanju, kao i da se olakša proces akreditacije privrednih subjekata za dualno obrazovanje.

Ostavite komentar