Lifestyle > Zdravlje

Ove 3 ČUDNE KOMBINACIJE hrane, ČUVAJU SRCE i popravljaju raspoloženje

Nutricionista Rob Hobson otkrio je kombinacije namirnica koje mogu da imaju povoljan uticaj na naše zdravlje

Autor: K1 info/ ona.telegraf.rs

27/08/2022 > 09:54

podeli vest:

Ove 3 ČUDNE KOMBINACIJE hrane, ČUVAJU SRCE i popravljaju raspoloženje
Foto: Pixabay.com


Isprobavanje kombinacije različitih ukusa i namirnica koje na prvi pogled nikako "ne idu" zajedno ume da bude prilično zabavno, ali i korisno za zdravlje

Nutricionista Rob Hobson otkrio je kombinacije namirnica koje mogu da imaju povoljan uticaj na naše zdravlje.

On je spojio naizgled nespojivo voće, povrće i orašaste plodove sa mlečnim proizvodima i ugljenim hidratima i objasnio kako ove neobične kombinacije mogu da budu izvanredna prevencija najčešćih bolesti današnjice.

Plavi sir, luk i crno grožđe

Crno grožđe bogato je polifenolnim antioksidantom katehinom, koji pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i neuroloških poremećaja.

Zajedno, luk i grožđe sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i podstiču zdravlje kardiovaskularnog sistema. Plavi sir je tu da poveže dve naizgled nespojive namirnice koje su prava blagodat za zdravlje srca. Ujedno, on jača imunološki sistem i poboljšava zdravlje srca. Naravno, zbog visoke kalorijske vrednosti plavi sir bi trebalo jesti umereno.

Foto: Pixabay.com

 

Jabuke, orasi i spanać

Jabuke su pune flavonoida, a spanać dijetalnih nitrata. Ova kombinacija može da utiče na povećanje azot-oksida, koji povoljno utiče na kognitivne funkcije, ali i na raspoloženje.

Nezasićene masne kiseline, vitamini i proteini koji se nalaze u orasima podržavaju emocionalnu ravnotežu i pozitivno raspoloženje.

Ovsene pahuljice sa bademima i borovnicama

Ovo je još jedna dobitna kombinacija za zdravlje srca. Flavonoidi iz badema odlično se slažu sa vitaminom C, kojim borovnice obiluju.

Ova kombinacija pomaže u smanjenju oksidacije LDL holesterola, koja se smatra ključnim faktorom u razvoju srčanih bolesti.

Ovsene pahuljice bogate su beta-glukanima, rastvorljivim vlaknima koja se dovode u vezu sa prevencijom i smanjenjem holesterola, kao i smanjenim rizikom od srčanih oboljenja.

Foto: Pixabay.com

 

Ostavite komentar