Lifestyle > Zdravlje

Tihi UBICA zvani povišeni HOLESTEROL: Postoji način da se OTKRIJE NA VREME

Holesterol ne boli i često nema simptome, ali ako uočite ovaj detalj na licu, idite odmah kod lekara

Autor: K1 info/ net.hr

05/08/2022 > 08:01

podeli vest:

Tihi UBICA zvani povišeni HOLESTEROL: Postoji način da se OTKRIJE NA VREME
Foto: Freepik.com


Visok holesterol je ozbiljan zdravstveni problem koji pogađa veliki broj ljudi, a ne pridajemo mu dovoljno pažnje, odnosno ne shvatamo ga ozbiljno (najčešće ignorišemo).

Način života, stres, loša ishrana i manjak kretanja utiču na povećanje nivoa holesterola u organizmu.

U nastavku teksta pročitajte koji je to simptom koji možete da vidite i u svom ogledalu, a ukazuje upravo na ovaj zdravstveni problem, naučite razliku između dobrog i lošeg holesterola, pretnje koje loš kolesterol ima za zdravlje kao i metode kojima ga možete sniziti pre nego što posegnete za lekovima.

Visok holesterol negativno utiče na mnoge organe. Može rezultirati nakupljanjem naslaga na krvnim sudovima i dovesti do srčanog i moždanog udara, aneurizimi i kamenja u žuči. Takođe, često dolazi u "paketu" s visokim krvnim pritiskom i dijabetesom.

Postoji razlika između dobrog i lošeg holesterola. LDL kolesterol (lipoproteini male gustoće) u narodu se zove loš holesterol, a njegova zadatak je da prenosi holesterol iz jetre u ćeleije.

To je onaj holesterol koji može da prouzrokuje prethodno navedene zdravstvene probleme i treba ga držati pod kontrolom.

HDL (lipoproteini velike gustine) je dobar holesterol, a njegov zadatak u organizmu je sakupljanje viška holesterola iz krvi i transport u jetru gde se dalje razgrađuje. On sprečava i smanjuje štetu koju u organizmu pravi loš holesterol.

Foto: Freepik.com

 

Jedan pogled u ogledalo može jako puno da otkrije o zdravlju. Kada se radi o masnoćama u krvi, dovoljno je obratiti pažnju na lice, posebno na predeo oko očiju.

Znak povišenog i visokog holesterola jesu masna tkiva na licu, naročito na području oko očiju gde je koža najtanja. Ako ih imate, lako ćete ih uočiti. Izgledaju kao malene kuglice masnoće ili voska, a ljudi koji ih imaju, treba redovno da kontrolišu holesterol.

Na rizik od dobijanja visokog holesterola utiču mnoge stvari - od genetske predispozicije do starosne dobi i pola. Na primer, žene koje su u perimenopauzi i menopauzi mogu da dobiju visok holesterol jer im telo smanjeno luči estrogen, a ovaj hormon utiče na metabolizam u organizmu.

Kada je pol u pitanju, muškarci su rizična grupa. Tu su još gojaznost, nezdrav način života, pušenje, manjak fizičke aktivnosti, stres, ali i određeni lekovi.

Dobra je vest da se povišen i visoki holesterol mogu sniziti promenom životnih navika. Pre svega, treba promeniti način ishrane - smanjiti unos hrane bogate masnoćama (iznutrice, žumance, crveno meso, punomasni mlečni proizvodi, fast food).

Takođe, treba izbegavati prženje hrane u dubokom ulju kao i pripremanje jela na svinjskoj masti i rafiniranim uljima. Umesto toga blanširajte hranu, kuvajte je u vodi ili na pari a umesto masti i putera koristite maslinovo, bučino i hladno prešano suncokretovo ulje.

Povećajte unos povrća i voća, žitarica (celo zrno) koje su bogate vlaknima, a umesto crvenog mesa i iznutrica jedite živinsko belo meso i ribu.

Foto: Freepik.com

 

Osim ishrane, važna je i fizička aktivnost koja podrazumeva minimalno pola sata brze šetnje, a sve što je iznad toga - to je i bolje. Važno je oznojiti se.

Ostavite komentar