Lifestyle > Mozaik

Da budu KAO NOVE za sneg i led: Evo kako treba PRATI I SUŠITI perjane JAKNE

Jakne su malo teže za pranje posebno u sopstvenoj režiji, zbog samog sastava punjenja, ali - nije nemoguće izvesti

Autor: K1 info/ tesla.info

20/12/2022 > 14:46

podeli vest:

Da budu KAO NOVE za sneg i led: Evo kako treba PRATI I SUŠITI  perjane JAKNE
Foto: Pixabay.com


Ono što morate imati na umu jeste da prilikom pranja i sušenja perjane jakne u mašini, mogu da iskrsnu problemi, najčešće sa skupljanjem perja u unutrašnjosti jakne, zbog čega ona izgubi svoj originalni oblik.

Kako ne biste uništili svoju omiljenu zimsku jaknu, pročitajte nekoliko veoma korisnih saveta u nastavku teksta.

- Nemojte prati više jakni odjednom. Perjana jakna će se napuniti vazduhom tokom panja i zauzeti većinu prostora u bubnju zato nemojte pretrpati mašinu i perite samo jednu jaknu.

- Ne koristite klasični deterdžent. Obavezno perite jakne od perja tekućim deterdžentom za osetljive tkanine ili specijalizovanim deterdžentom za taj tip odeće.

- Korisno može biti i ako prilikom sušenja ubacite par teniskih loptica u mašinu kako bi “naduvali” perje i sprečili pravljenje grudvica.

- Izbegavajte centrifugu. Jakne od perja ne morate prati više od jednom ili maksimalno dva puta godišnje, a kada ih perete, nemojte koristiti centrifugu.

- Rastresajte jaknu tokom sušenja. Možete da je stavite na žicu ili položite na suilicu, ali obavezno je rastresajte s gornje i donje strane kako biste rasporedili perje.

- Ukoliko jaknu sušite u mašini, uvek to radite na najnižoj temperaturi. Brzinsko sušenje na visokoj temperaturi osušiće je samo spolja, a iznutra je ostaviti vlažnom. U mašinu za sušenje obavezno stavite silikonske ili teniske loptice baš kao i kod pranja.

 

Ostavite komentar