Lifestyle > Mozaik

MANJE JE VIŠE: Ovo je 6 hemikalija koje verovatno TROŠITE U PREVELIKIM KOLIČINAMA

Čistoća i svežina, nažalost, ne idu bez hemikalija. Ali, koliko pažnje posvećujemo količini hemikalija koje potrošimo i da li preterujemo?

Autor: K1 info/ tesla.info

12/11/2022 > 13:21

podeli vest:

MANJE JE VIŠE: Ovo je 6 hemikalija koje verovatno TROŠITE U PREVELIKIM KOLIČINAMA
Foto: Pixabay.com


Većina nas mesečno potroši solidnu sumu novca na "kućnu hemiju" i ličnu higijenu. Samo, ušteda ne mora da znači da promenite brend koji volite niti da pređete na jeftiniji.

Jednostavnije je da upotrebite mnogo manje proizvoda i opet postignete iste rezultate, ako ne i bolje.

U nastavku teksta pogledajte koje su to hemikalije koje preterano trošimo, a nema potrebe za tim.

Pasta za zube

Stomatolozi tvrde da je količina paste veličine zrna graška sasvim dovoljna za odrasle, dok deci treba manje od polovine te količine. Ako pre pranja zuba vaša četkica liči na onu sa reklame – ili na sliku na kutiji paste za zube – to je siguran znak da treba da smanjite količinu.

Ovde se ne radi samo o uštedi novca. Preterana upotreba paste za zube zapravo može naneti više štete nego koristi, posebno ako sadrži abrazivne hemikalije kao što je soda bikarbona. Vremenom će prekomerna upotreba zubne paste i agresivno četkanje zuba oslabiti gleđ zuba, uzrokujući povećanu osetljivost i bol.

Deterdžent i omekšivač za veš

Ukoliko, recimo, koristite pun poklopac tečnog deterdženta za svako pranje veša, vrlo je moguće da koristite, u stvari, 10 puta više nego što vam je potrebno.

Upotreba toliko hemikalija potpuno je kontraproduktivna. Savremene mašine za pranje veša koriste mnogo manje vode nego nekada, pa je vrlo moguće da se deterdžent neće potpuno isprati, već samo premazati odeću (i delove mašine za pranje veša) slojem. Da biste to izbegli, koristite što manje deterdženta. Počnite polovinom vašeg uobičajenog iznosa. Bićete prijatno iznenađeni šta samo jedna supena kašika deterdženta može da učini.

Veću količinu deterdženta možete da koristite samo ukoliko odeća koju perete ima fleke koje se teško ukljanjaju. Takođe, količinu deterdženta određujte težinom veša – za veću količinu potrebno je više deterdženta.

Za doziranje omekšivača koristite čep i ne preterujte misleći da će veš duže ostati svež ako ga sipate više. Upotreba omekšivača utiče na mekoću veša i znatno olakšava kasniji proces peglanja, ali sa druge strane negativno utiče na tkaninu tako što smanjuje njenu elastičnost. Stoga, trebalo bi da izbegavate korišćenje omekšivača za rublje kada perete sportsku garderobu, ili neki drugi tip garderobe koja je od elastina, spandeksa i mikrofibera.

Foto: Pixabay.com

 
Deterdžent za mašinu za pranje sudova

Sa deterdžentom za pranje sudova slična je situacija kao sa deterdžentom za pranje veša – preterivanje nije dobro. S tim što prevelika upotreba ove hemikalije može ozbiljno da ošteti mašinu za sudove. Brz način da utvrdite da li ste previše koristili jeste da proverite da li se naslage stvaraju na unutrašnjosti vrata mašine za pranje sudova, u blizini ležišta deterdženta.

Većina nas ne razmišlja puno o tome koliko deterdženta zapravo koristimo – samo napunimo ležište i zatvorimo ga. Ali čak i pri teškim postavkama pranja, našem posuđu verovatno treba samo delić pune posude za deterdžent. Mnogo je važnije pravilno napuniti mašinu za pranje posuđa i održavati je čistom, nego koristiti previše hemikalija.

Tečnost za ispiranje usta

Možda mislite da je nemoguće koristiti previše nečega što posle upotrebe ispljunete, ali ipak jeste. Ako punite poklopac do vrha, to je jasan znak da previše koristite.

Većina sredstava za ispiranje usta koja se prodaju bez recepta sugerišu upotrebu samo oko 20 mililitara (otprilike 1 kašika). To je više nego dovoljno. Osim toga, čin ispiranja zapravo čini dezinfekciju efikasnom; punjenje usta umanjuje korisnost.

Za razliku od paste za zube ili deterdženata, nije velika šteta ako se koristi više tečnosti za ispiranje usta nego što biste zaista trebali, ali novac koji ćete uštedeti ako samo malo smanjite količinu koju koristite, vredeće promene.

Abrazivi za čišćenje rerne

Dovoljno je reći da u rerni spremamo hranu, dakle neophodno je da bude čista. Postoji mnogo hemikalija namenjenih njenom čišćenju. Ako imate ugradnu rernu sa mogućnošću čišćenja parom, ova abrazivna sredstva vam neće biti potrebna. Para ima tu mogućnost da prostim direktnim izlaganjem odlepi sve masnoće, koje zatim nije teško ukloniti. Bez hemikalija, samo čistom vodom – dakle bez onog neprijatnog mirisa pri ponovnom uključivanju rerne.

Pogledajte i koje predmete treba čistiti češće nego što mislimo, ali koristeći prirodne preparate, ne hemikalije.

Šampon

Šampon je još jedan proizvod koji, možda nesvesno, trošimo više nego što je potrebno. Za pranje kose, sasvim je dovoljno koristiti količinu šampona veličine badema. Osim toga, šamponiranje samo jednom je dobra praksa – zato što suviše šamponiranja može da ukloni prirodna, zaštitna ulja sa kose, ostavljajući je ranjivom za oštećenja.

Samo ukoliko vam je kosa suviše prljava i koristite savremene šampone bez štetnih sastojaka, možete je šamponirati i dva puta.

 

 

 

Ostavite komentar