Vesti > Region

OSNOVNO OBRAZOVANJE TRAJAĆE 9 GODINA! Pljušte kritike u Hrvatskoj: "Ovo je ŠTETNO"

Od sledeće godine nameravaju da uvedu devetogodišnju školu, ali ne uvođenjem novog razreda, već utrostručenjem broja predškolskih časova

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

18/05/2024 > 15:40

podeli vest:

OSNOVNO OBRAZOVANJE TRAJAĆE 9 GODINA! Pljušte kritike u Hrvatskoj: "Ovo je ŠTETNO"
Foto: K1info/Shutterstock/Pixabay


Predlog odluke Nacionalnog predškolskog programa, kojim od 2025. godine namerava da se uvede devetogodišnja škola, izazvao je najviše kritika u javnoj raspravi u kojoj su se pojavili brojni stručnjaci iz te oblasti tražeći njegovo povlačenje jer smatraju da je manjkav, štetan i neizvodljiv.

Reč je o predlogu Ministarstva nauke i prosvete koje od sledeće godine namerava da uvede devetogodišnju školu, ali ne uvođenjem novog, 9. razreda, već utrostručenjem broja predškolskih časova. Planirano je da se obavezni predškolski časovi sa sadašnjih 150 na 250 časova povećaju na 700 časova tokom cele pedagoške godine pre polaska deteta u osnovnu školu, po ugledu na evropske zemlje.

Postojeći program ne ispunjava standarde

- To je potrebno učiniti jer sadržaj i trajanje postojećeg predškolskog programa u Hrvatskoj ne zadovoljava standarde očekivanih kompetencija dece koja ga pohađaju - navodi se u uvodu odluke Ministarstva prosvete i kulture.

Foto: Freepik.com

 

Objašnjavaju da, iako je obavezan, predškolski program u Hrvatskoj nije uvršten u Euridikinu statistiku i ne računa se kao početak obaveznog obrazovanja u Hrvatskoj, za razliku od zemalja članica EU (Švedske, Finske i Litvanije) koje imaju takav oblik obrazovanja.

- Uz modernizaciju, transformaciju i novi koncept predškolskog programa, Hrvatska će ne samo "de jure" nego i "de facto" imati devetogodišnje obavezno obrazovanje - dodaje se u dokumentu.

Predlog dokumenta sakupio je 155 komentara u javnoj raspravi završenoj 15. maja, a najistaknutiji je komentar Udruženja Sidro – vaspitači u zaštiti prava dece u vrtiću, koje je na svojoj platformi okupilo veliki broj stručnjaka - naučnici, profesori - u neformalnoj radnoj grupi i praktičari.

U opširnom komentaru traže da se predlog povuče i da se "na mogućem tragu predloga Nacionalnog predškolskog programa iz 2017. godine, a zasnovano na naučnim činjenicama i istraživanjima, uz angažovanje kvalitetnih stručnjaka iz ove oblasti, izvuče iz ove oblasti. izraditi dokument koji će biti kvalitetna okosnica predškolskog programa" .

Ukazuju na nedostatke i neadekvatnost predloženog dokumenta, ističući da je ovakav predlog sadržajno neprihvatljiv i neprovediv.

- Neizvodljivost se manifestuje u prisutnim materijalnim, prostornim, smeštajnim i kadrovskim nedostacima, koji se, uprkos planiranim ulaganjima određenih sredstava, ne mogu blagovremeno otkloniti - navodi se u argumentaciji platforme koja upozorava da je finansiranje u nadležnosti jedinice lokalne samouprave, pa je nemoguće obezbediti iste uslove.

Oni se protive ideji da se uvede devetogodišnje obavezno obrazovanje mehaničkim dodavanjem poslednje godine vrtića školi i smatraju da bi to trebalo postići dodavanjem devete godine završetku postojećeg osnovnoškolskog obrazovanja.

Foto: Shutterstock

 
Odluka kontradiktorna?

Oni takođe smatraju da predložena odluka počiva "na nizu nenaučnih polazišta i da je puna kontradiktornih tvrdnji".

- Očigledno je da nastanak teksta nije bio vođen savremenim saznanjima o detinjstvu, detetu, kao i učenju i razvoju dece ranog i predškolskog uzrasta - smatra platforma.

- Predlog novog Nastavnog plana i programa predstavlja ne samo terminološki već i ideološki zaokret koji nije u skladu sa dosadašnjom filozofijom pristupa ranom i predškolskom razvoju dece. Posebno zabrinjava poglavlje evaluacije, koje je skoro u potpunosti usmereno na motivaciju dece preko spoljašnjih podsticaja i ukazuje na nerazumevanje celovitosti bića - kažu stručnjaci.

Iako pozdravljaju gledište vaspitača kao ključnog stručnjaka u realizaciji nastavnog plana i programa, upozoravaju na nedostatak stručnjaka za realizaciju kako redovnih predškolskih programa tako i same predškolske ustanove.

Foto: Shutterstock

 

Udruženje Sidro pokrenulo je i peticiju sa ciljem da se zaustavi predlog nastavnog plana i programa, a do sada su prikupili više od 2.200 potpisa. U javnoj raspravi njihov komentar, kao i tekst peticije, učesnici su nebrojeno puta citirali, uz napomene da se u potpunosti slažu sa sadržajem.

U raspravu se uključio i Grad Zagreb, odnosno pročelnik gradskog ureda za obrazovanje Luka Juroš, koji je pozdravio produženje obaveznog obrazovanja na devet godina, uz upozorenje da materijalni, kadrovski i prostorni uslovi za predloge u dokumentu ne odgovaraju postojećim u Hrvatskoj, zato Grad Zagreb predlaže da se donošenje nastavnog plana i programa odloži dok se ne izmeni Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju na način da se obezbedi državno finansiranje prostornih uslova i sprovođenje devetogodišnjeg obaveznog obrazovanja, uključujući jednake plate za vaspitače i druge radnike za sve vrtiće.

Sekcija predškolskih pedagoga Grada Zagreba: Nedosljednost može ozbiljno narušiti kvalitetu obrazovanja

- Vrednost znanja i obrazovnog blagostanja svode se na reprodukciju i akademska postignuća. Nedoslednost pristupa koji se promovišu i koriste na različitim nivoima sistema može ozbiljno da naruši kvalitet vaspitanja i obrazovanja dece, odnosno budućih učenika - smatra sekciji predškolskih pedagoga Grada Zagreba i pridruženim članovima.

Ostavite komentar